Στις «κόκκινες περιοχές» και επίσημα ο δήμος Ηράκλειου- Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

από Stavros Giakouvis

Την ένταξη του δήμου Ηρακλείου στις «κόκκινες περιοχές» αυξημένου κινδύνου ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από σχετική εισήγηση που έκανε έκανε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για την εξάπλωση της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή (στον δήμος Ηρακλείου) υπάρχουν 72 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 9 του μήνα ήταν 54 και παρατηρείται εκτεταμένος κίνδυνος περαιτέρω διασποράς εντός της κοινότητας», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να αιτιολόγηση την ένταξη του δήμου Ηρακλείου στις κόκκινες περιοχές.

Πιο αυστηρά μέτρα από αύριο το πρωί στο Ηράκλειο

Η αλλαγή του επιπέδου επιτήρησης στον δήμο Ηρακλείου σημαίνει αυτόματα την αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών. Τα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο στις 6 π.μ και θα διατηρηθούν έως την Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Ειδικότερα, τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο, στο οποίο εντάσσεται από αύριο το πρωί ο δήμος Ηρακλείου, έχουν ως εξής:

α) Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί,

β) τηλεκπαίδευση για τα λύκεια,

γ) πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα,

δ) λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και

ε) κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο “κόκκινο επίπεδο” τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως επίσης και τα Γυμνάσια παραμένουν σε δια ζώσης λειτουργία. Η τηλεκπαίδευση εφαρμόζεται μόνο για τους μαθητές των Λυκείων. Οι μαθητές δηλαδή νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων στον Δήμο Ηρακλείου θα προσέρχονται κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα στις τάξεις τους.\

Παραμένει στο «κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου παραμένει το «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Μάλιστα η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι το Ρέθυμνο είναι μία από τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου.

Στο «πορτοκαλί» ο Άγιος Νικόλαος – Χαλάρωση των μέτρων

Θετικά είναι τα νέα για την περιοχή του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, καθώς ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αίρεται το ολικό lockdown η περιοχή εντάσσεται στη ζώνη «πορτοκαλί» επιτήρησης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε ύφεση.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης – Στο «βαθύ κόκκινο» Κάλυμνος και δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι και την 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων κι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

– Ο Δήμος Καλυμνίων

– Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

– Ο Δήμος Μυκόνου

– Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

– Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

– Η Περιφέρεια Αττικής

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, εκτός από τον δήμο Ηρακλείου, εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:

– Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

– Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

– Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

– Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

– Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

– ο Δήμος Θάσου,

– οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

– ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

– οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

– ο Δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

– οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

– ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

– ο Δήμος Καρπάθου και

– ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

Στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί) Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Σπάρτη και Εορδαία

Εκτός από τον δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου χαλάρωση μέτρων ανακοινώθηκε και για τον Δήμο Θήρας, την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, τον Δήμο Εορδαίας καθώς και τον Δήμο Σπάρτης.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.