Στη φυλακή οι τέσσερις από τους οκτώ για το κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο

από Βασίλης Σπυριδάκης

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η απολογία των οκτώ συλληφθέντων για το κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιαστής που αποκαλύφθηκε προ ημερών στο Ηράκλειο.

Μετά από 14 σχεδόν ώρες διαδικασίας, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις εκ των οκτώ κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα το δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 47χρονος Ηρακλειώτης και γυμναστής στον οποίο και αποδίδεται η κατηγορία της διεύθυνσή της εγκληματικής οργάνωσης, δύο Αλβανοί 30 και 32 ετών που φέρονται σύμφωνα με την τοπική ΕΛ.ΑΣ να είναι τα “πρωτοπαλίκαρά” του και ένας ακόμα Ηρακλειώτης με τοκογλυφική δράση ανεξάρτητη από αυτήν που είχε αναπτύξει ομάδα του 47χρονου γυμναστή.

Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Η αστυνομία παρακολουθούσε τα μέλη της εγκληματικής ομάδας επί μήνες, προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης που έκανε τα μέλη της ομάδας να ζουν μία πλουσιοπάροχη ζωή, με βίλες και πανάκριβα αυτοκίνητα, στηριγμένη στην δυστυχία των θυμάτων τους, οι οποίοι αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα ποσά που δανείστηκαν με … ασύλληπτους τόκους!

Σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των θυμάτων τους.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν συστήσει …υποομάδες, και όταν τα θύματά τους δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο, τους ωθούσαν στην υποομάδα για να δανειστούν ξανά, με αποτέλεσμα τα τεράστια ποσά να παραμένουν στην ίδια εγκληματική ομάδα!