«Στη χώρα των κλουβιών»: Μία συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα

από Stavros Giakouvis

Μία πολιτική και επιστημονική συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Στη χώρα των κλουβιών – Μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές» διοργανώνει σήμερα στο Ηράκλειο ο ιστότοπος «Ρωγμές», επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά του, ως χώρου ιδεών, διαλόγου και δράσης.

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του δήμου, όπου εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα Πάνο Λάμπρου, που είναι δημοσιογράφος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραστούν για να παρουσιάσουν την έκδοση ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης.

«Το βιβλίο ‘Στη χώρα των κλουβιών, μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές’ αφουγκράζεται και δίνει φωνή στους ίδιους τους κρατούμενους» αναφέρουν οι διοργανωτές του ιστότοπου «Ρωγμές» και συνεχίζουν: «Η βιωματική αυτή αφήγηση μεταβάλλεται φυσιολογικά σε αφορμή οριοθέτησης της θεμελιακής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου.

Μέσα από τη γλαφυρή παρουσίαση – καταγραφή των συνθηκών και των ανθρώπων, το βιβλίο δίνει ερεθίσματα σκέψης αναφορικά με την πολιτική και ιδεολογική πλευρά του εγκλεισμού, του σωφρονισμού, της απονομής δικαιοσύνης.

Το σωφρονιστικό αποτελεί ένα υποσύστημα που συγκεντρώνει συμπυκνωμένες τις πιο σκληρές εκφάνσεις του κοινωνικού συστήματος, με κύριο χαρακτηριστικό την σχέση εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Στο βιβλίο, πίσω από την εξιστόρηση της ατομικής πλευράς των συνθηκών σωφρονισμού και του εγκλεισμού στις ελληνικές φυλακές, αναδεικνύονται και οι ταξικές διαστάσεις της τιμωρίας, από την ‘ταυτότητα’ των έγκλειστων.

Το σκληρό και εκδικητικό προσωπείο του νόμου και της τάξης, έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αριστοτελικές έννοιες της ισότητας, της ελευθερίας και της επιείκειας. Αυτές οι αρχές θα έπρεπε να διέπουν σήμερα ως ιδεώδεις στόχοι, την άσκηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος, για να λειτουργούν θεραπευτικά, με την έννοια μιας διαρκούς διαδικασίας εξισορρόπησης και αποκατάστασης των κοινωνικών και φυσικών σχέσεων των ατόμων.

Το βιβλίο χωρίς να το φωνάζει, υποδηλώνει μια ανάγκη: Την όσο το δυνατόν οργανωμένη παρέμβαση στο άθλιο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο τσαλαπατάει και καταστρέφει οριστικά τις ζωές των ανθρώπων που αναλαμβάνει να σωφρονίσει και να συνδράμει στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ο καθένας από τους αναγνώστες του βιβλίου θα έχει πολλά να σκεφτεί και να νοιώσει, για κάθε πτυχή, που η βιωματική αφήγηση του Πάνου Λάμπρου με συναρπαστικό τρόπο αποκαλύπτει. Διοργάνωση: ιστότοπος ‘Ρωγμές’, με την αρωγή του βιβλιοπωλείου ‘Φωτόδεντρο’».