Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών στις φωτιές των Χανίων

από Βασίλης Σπυριδάκης

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας που για περίπου τρεις μέρες έκαιγε στο Κακόπετρο και τον Αποκόρωνα στα Χανιά.

Οι μεγαλύτερες από τις μέχρι τώρα πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Κρητη τη φετινή χρονιά, άφησαν πίσω τους συνολικά 8.500 στρέμματα καμμένης γης, δύο καμμένα χτίσματα, μια εξοχική κατοικία και μια αποθήκη, δεκάδες ανθρώπους – ειδικά στον Αποκόρωνα – σε απόγνωση αφού έχασαν μέρος των περιουσιών τους, όπως ελαιόδεντρα, γεωργικά μηχανήματα, ζώα, ενώ τεράστια είναι και η καταστροφή σε υποδομές, όπως αρδευτικά δίκτυα και κολώνες ηλεκτροφοτισμού.

Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια καθώς από τα 8500 στρέμματα που κάηκαν, περίπου 5000 είναι στρέμματα δάσους ενώ και το πανέμορφο πευκόδασος του Αποκόρωνα έχει γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των πυροσβεστικών αρχών, στον Αποκόρωνα κάηκαν 3000 δασικής έκτασης και 4000 γεωργικής (καλλιέργειες, ελαιόδεντρα) ενώ η φωτιά στο Κακόπετρο έκαψε 800 στρέμματα δασικής, 500 χορτολιβαδικής και 200 γεωργικής.

Υπενθυμίζεται οτι κλιμάκιο από το Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, βρίσκεται στα Χανιά και ερευνά μεταξύ άλλων καταγγελίες για εμπρησμό και στις δύο φωτιές ενώ στο Κακόπετρο κάτοικοι υπέδειξαν σημεία όπου εντόπισαν θαμμένα σε λάκκους εύφλεκτα υλικά.

flashnews.gr