Σκηνές ντροπής για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

από Stavros Giakouvis

Σε 300 σκηνές που ήταν ήδη έτοιμες από χθες και οι οποίδες θα μπορούσαν να στεγάσουν άμεσα μέχρι και 2.500 (!) σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι αναφέρονταν οι κυβερνητικές πληροφορίες για την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής ως προς την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, πολύ μακριά από την εικονική πραγματικότητα του επικοινωνιακού σόου που έχει στηθεί από χθες στο Αρκαλοχώρι.

Οι διαθέσιμες σκηνές δεν ξεπερνούν τις 80 και από αυτές καμία δεν διαθέτει οικιακό εξοπλισμό, ώστε να είναι λειτουργικές για τους ξεσπιτωμένους κατοίκους της περιοχής. Εσωτερικά οι σκηνές διαθέτουν μόνο μουσαμάδες, πεταμένους στην άσφαλτο για να κοιμούνται οι σεισμόπληκτοι και παλιές κουβέρτες του στρατού για να σκεπάζονται τη νύχτα που πέφτει η θερμοκρασία.

Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό των ελάχιστων σκηνών που έχουν στηθεί είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας. Αδιάψευστοι μάρτυρες εξάλλου είναι και οι χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό, οι οποίοι προτίμησαν τη νύχτα να φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια μακριά από τα χωριά τους είτε να στήσουν δικές τους σκηνές. Ολόκληρες οικογένειες διανυκτέρευσαν μέσα σε αυτοκίνητα, ακόμη και ηλικιωμένοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ακόμη και σήμερα επέμεινε ότι όλα λειτουργού υποδειγματικά.

Ν.Παππάς: Δοκιμάζεται πολύς κόσμος – Να μην ωραιοποιούν τις καταστάσεις

Για πολύ κόσμο που δοκιμάζεται και εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου έκανε λόγο ο βουλευτής και τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα την περιοχή, μαζί με κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δυστυχώς δεν είχαμε ακριβή ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μας είπαν ότι οι σκηνές είναι πανέτοιμες αλλά δεν συναντήσαμε αυτή την εικόνα. Οι σκηνές Δεν έχουν εξοπλισμό και οι κάτοικοι προτιμούν να φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια ή να μένουν στα αυτοκίνητά τους», είπε ο κ. Παππάς μιλώντας στον Star fm και στον Βασίλη Σπυριδάκη, για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ξεσπιτωμένοι και ελάχιστοι επέλεξαν να έρθουν στις σκηνές. Δεν ήρθαμε να σηκώσουμε αντιπολιτευτικούς τόνους αλλά να πιέσουμε για να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό αλλά να ζητήσω από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να μην πέφτουν στον πειρασμό να ωραιοποιούν την κατάσταση, διότι είναι δραματική».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στα άμεσα μέτρα που θεωρεί αναγκαία η αξιωματική αντιπολίτευσης: «Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους ξεκινώντας από τις άμεσες των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες. Επίσης να χορηγηθούν αποζημιώσεις ύψους 5.000 για τις κατοικίες που επλήγησαν και 8.000 ευρώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Πρέπει, επίσης, να δοθεί και το επίδομα τηλεπικοινωνιών, που η δική μας κυβέρνηση είχε θεσπίσει και ζητούμε παράλληλα αό την κυβέρνηση να εξετάσει την παραχώρηση έκτακτου εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανθρώπους των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Διότι ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν, ούτε οι εργαζόμενοι συνεπώς μπορούν να εργαστούν σε κλειστές επιχειρήσεις. Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θεωρούμε ότι αποτελεί αυτονόητο μέτρο».

Σε σχετική ανάρτησή του στο twitter μετά την περιοδεία του στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο θέμα των σκηνών που στήθηκαν για τους σεισμόπληκτους:

Σ.Βαρδάκης: Σκηνές με νάιλον στο πάτωμα για να κοιμούνται παιδιά

«Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών ζουν ένα δράμα. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε παρέμβει από τον περασμένο Ιούλιο ακόμα. Για τρεις μήνες δεν είχε γίνει το παραμικρό, με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα αυτές τις τραγικές καταστάσεις», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλώντας για το ίδιο θέμα στον Star fm και στον Βασίλη Σπυριδάκη.

«Πήγα σε όλα τα χωριά που επλήγησαν και συμπεραίνω ότι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η κατάσταση που επικρατεί σε όλο της το μέγεθος» ανέφερε ο κ. Βαρδάκης και εξήγησε: «Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή και δεν έχει γίνει είναι να νιώσει ο κόσμος μια ασφάλεια και να νιώσει αξιοπρέπεια. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Στυλιανίδη, του υφυπουργού και του γ.γ. του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ότι θα στηνόταν ένας καταυλισμός με ράντζα, στρώματα, κλινοσκεπάσματα και όλα τα αναγκαία είδη, αντί αυτών είδαμε σήμερα μία τραγική κατάσταση». Σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Βαρδάκη «είδαμε σκηνές που είχαν νάιλον κάτω, στο πάτωμα για να μένουν σε αυτές παιδιά! Προσωπικά πείστηκα χθες το βράδυ ότι σήμερα το πρωί θα βλέπαμε τουλάχιστο 500 ανθρώπους να μένουν στις σκηνές τους. Αλλά αποδείχθηκε δυστυχώς ότι όσα λέγονταν χθες ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Και αναδεικνύουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα γιατί φοβάμαι ότι η τραγική αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Ήδη περιμένουμε κακοκαιρία τις επόμενες μέρες. Αναρωτιέμαι τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι».

Ζ.Καλογεράκης: Τέσσερις μήνες μας καθησύχαζαν χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο

«Το φαινόμενο με του σεισμούς στο Αρκαλοχώρι άρχισε τον Ιούνιο και για τέσσερις μήνες μας όλοι μας καθησυχάζανε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ήρθε όμως ο σεισμός χθες το πρωί και ο σημερινός μετασεισμός που κατέστρεψαν μια ολόκληρη περιοχή», δήλωσε και ο πρώην δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης.

«Αυτούς τους τέσσερις μήνες δεν έγινε απολύτως τίποτα και σήμερα έρχονται να μας πουν ότι έχουν αντιμετωπίσει τα πάντα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι έχουμε πάνω από 1.000 σπίτια κατεστραμμένα», συμπλήρωσε ο κ. Καλογεράκης και επισήμανε: «Ήρθε ο κ. Στυλιανίδης, θα έρθει και ο πρωθυπουργός το απόγευμα, αλλά όταν φύγουν και σβήσουν οι κάμερες, εμείς θα είμαστε μόνοι μας εδώ. Θα μείνουν 1000 σπίτια που θα κάνουν μήνες για να ξαναφτιαχτούν, γιατί ο κόσμος δεν έχει πια την οικονομική δυνατότητα να τα φτιάξει. Έχουμε μειωμένη αγροτική παραγωγή, έχουμε την πανδημία που διέλυσε τους επιχειρηματίες, έχουμε την κατασκευή του αεροδρομίου με τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων, για τις οποίες πολλοί ακόμη δεν πήραν τις αποζημιώσεις τους. Έχουμε ένα Αρκαλοχώρι που ανθούσε και φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις».