Σε στάση εργασίας οι δικαστικοί υπάλληλοι στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα

από Stavros Giakouvis

Δίωρες στάσεις εργασίας σήμερα, αύριο και την Τετάρτη πραγματοποιούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και τις μεγάλες ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών.

Την απόφαση για την πραγματοποίηση των στάσεων εργασίας έλαβε ομόφωνα η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας προειδοποιώντας με κλιμάκωση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων. Στην ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι μιλούν για παλιά, ασυντήρητα και ανεπαρκή κτήρια δικαστηρίων, υποτυπώδης ή ανύπαρκτη μηχανοργάνωση και απουσία νέων τεχνολογιών.

Ειδικά για την πόλη του Ηρακλείου, ο τοπικός σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων καταγγέλλει το έντονο κτιριακό πρόβλημα, που έχει αποτέλεσμα την λειτουργία γραφείων σε ημιυπόγειους και ακατάλληλους χώρους και την διάσπαση των δικαστικών υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια της πόλης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Ηρακλείου έχει ως εξής:

«Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Ηρακλείου, συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.), ξεκινά από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 δίωρες Διακοπές Εργασιών, κατά τις ώρες 09:00-11:00 π.μ. και με το εξής πρόγραμμα:

– Δευτέρα 10/2/2020, 09:00-11:00 π.μ.

– Τρίτη 11/2/2020, 09:00-11:00 π.μ.

– Τετάρτη 12/2/2020, 09:00-11:00 π.μ.,

ενώ θα γίνει επανεκτίμηση της περαιτέρω στάσης, μετά από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Συλλόγου (Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση)

Κατά το δίωρο των κινητοποιήσεων κάθε ημέρας οι Δικαστικοί Υπάλληλοι θα ΑΠΕΧΟΥΝ από όλες τις εργασίες τους (έδρες, εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων).

Η έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, μετά την διαχρονική ολιγωρία της πολιτείας, που εκδηλώνεται και τους τελευταίους επτά μήνες της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και που είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικότερα αυτών των προβλημάτων είναι η μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές (παλιά, ασυντήρητα και ανεπαρκή κτήρια, υποτυπώδης ή ανύπαρκτη μηχανοργάνωση, απουσία νέων τεχνολογιών στην απονομή της Δικαιοσύνης). Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται στις Δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων τους, που έχουν σαν συνέπεια απώλεια χρόνου και χρημάτων.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι διεκδικούν:

Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων, αρχικά με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια (από το 2017),

♦ Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών (που τους χορηγείτο μέχρι το 2011), ως έμπρακτη αναγνώριση των ιδιαίτερα επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας τους,

♦ Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους,

♦ Προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου του νέου κώδικα δικαστικών υπαλλήλων,

♦ Θεσμοθέτηση της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων που θα γίνεται με τον διορισμό τους και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

♦ Προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

♦ Εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

♦ Επαναλειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

♦ Αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμός) των εξόδων κίνησης των επιμελητών δικαστηρίων.

Επίσης σε τοπικό επίπεδο, όπου είναι γνωστό και άλυτο για δεκαετίες το έντονο κτηριακό πρόβλημα των Δικαστικών Υπηρεσιών, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Περιφέρειας μας, διεκδικούν:

Την ανέγερση νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου, που να τιμά τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου.

Με τον αγώνα τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι: διεκδικούν τα αυτονόητα, δεικδικούν το δίκιο τους, μέσα στο χώρο της Δικαιοσύνης, που με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης υπηρετούν τόσα χρόνια.

Ο αγώνας τους ξεκινά στις 10 Φλεβάρη 2020 και θα κλιμακώνεται, όσο η πολιτεία αρνείται ή δεν θέλει να τους ακούσει.

Για το Δ.Σ.

του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

ο Αντιπρόεδρος, Μιχαήλ Μαυρογένης

η Γενική Γραμματέας, Αικατερίνη Ξυδάκη».