Σ.Βαρδάκης: Με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζεται το ΣΕΠΕ, το τελευταίο αποκούμπι των εργαζομένων

από Stavros Giakouvis

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Σ.ΕΠ.Ε.) Κρήτης, επισκέφθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με επίκεντρο συζήτησης την υποβάθμιση του Σώματος, γεγονός που συνεπάγεται δυσμενείς εξελίξεις για τον κόσμο της εργασίας.

Ο κ. Βαρδάκης συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Βαγγέλη Καραγιάννη και τον προϊστάμενο Τμήματος Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Μιχάλη Μαραυγάκη. Συναντήθηκε επίσης με τους εργαζόμενους της υπηρεσίας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, καθώς το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς κανέναν έλεγχο ή εποπτεία από το κράτος. Και όλα αυτά, προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, μετά την υποκατάσταση του έργου του, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Επί της ουσίας η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας αλλού. Αποποιείται τις ευθύνες του κράτους έναντι οποιασδήποτε εργατικής διαφοράς. Υλοποιώντας ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο η ΝΔ, από τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησε την υποβάθμιση του Σώματος, που αποτέλεσε θεσμό για την χώρα και συνέβαλε διαχρονικά και αποτελεσματικά στην προστασία του κόσμου της εργασίας. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν δημιουργεί προοπτικές ασφάλειας και εργασιακής αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά φροντίζει επιτηδευμένα να μετατρέψει το ΣΕΠΕ τον ελεγκτικό μηχανισμό, αρμόδιο μέχρι πρότινος για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, σε έναν απλό διεκπεραιωτικό μηχανισμό. Και όλα αυτά τα κάνει στην σωστή στιγμή, σε μια περίοδο που η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προωθεί την βίαιη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από ένα ακόμα κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.