Σ.Αραχωβίτης: Υπάρχουν λύσεις για το κρητικό λάδι, να μην ολιγωρεί η κυβέρνηση

από Stavros Giakouvis

Την ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης τόνισε από το Ηράκλειο ο βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, στη διάρκεια σύσκεψης που είχε με αγρότες στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ).

Ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για ολιγωρία της κυβέρνησης επί του θέματος επισήμανε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, που φέτος δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί στον αγροτικό τομέα η κλιματική κρίση, τις οποίες, όπως είπε, οφείλει να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

«Το θέμα της ποιότητας του ελαιολάδου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Ηρακλείου. Οι έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες είχαν δυσμενείς συνέπειες. Μειώθηκε η ποσότητα της παραγωγής, επειδή έπεσε πρόωρα ο καρπός, ενώ αυξήθηκε παράλληλα η οξύτητα του παραγόμενου λαδιού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χαρακτηριστεί έξτρα παρθένο. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή και μειωμένη τιμή, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς, την ελαιοκαλλιέργεια και το κρητικό ελαιόλαδο», είπε ο κ. Αραχωβίτης και επισήμανε:

«Θεωρώ ότι υπάρχει ολιγωρία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την ανάδειξη του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε πέρυσι σε άλλες περιοχές της χώρας. Το ότι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο δείχνει ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες όπως είναι η κλιματική κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συνέχεια αυτού που ξεκινήσαμε, γιατί μπορεί να άλλαξε η πολιτική ηγεσία αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Δε μας ενδιαφέρει να εκμεταλλευτούμε μικροκομματικά το πρόβλημα, αλλά μας ενδιαφέρει να στηριχθούν οι παραγωγοί και η καλλιέργεια. Εργαλεία μπορούν να αναζητηθούν είτε από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους»

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς και τα μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κλαράκης και στελέχη του κόμματος από τον αγροτικό χώρο.

«Πέραν του δάκου υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στην ελαιοκομική περίοδο, από τους μικρό οργανισμούς που πλήττουν την παραγωγή ελαιολάδου, κάτι που είναι απόρροια και της κλιματικής κρίσης», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης έχει την πολιτική ευθύνη και υποχρέωση να παρουσιάσει δέσμη λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Την προηγούμενη εβδομάδα τεκμηριώσαμε (στη Βουλή) τους λόγους και τους όρους του προβλήματος. Ελπίζω την Πέμπτη που θα έρθει στην Κρήτη ο κ. Βορίδης να έχουμε καλές ανακοινώσεις για τους αγρότες. Ζητούμενο είναι πως θα προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά για μια καλύτερη παραγωγή, με ποιότητα, αλλά και πώς θα γίνεται επιτέλους σωστά η δακοκτονία, για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα», ανέφερε από την πλευρά του ο Σωκράτης Βαρδάκης.

«Θεωρούμε θετική την τοποθέτηση της Ένωσης (ΕΑΣΗ) να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα του κρητικού ελαιολάδου. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και της ποσότητας των παραγόμενων από τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ηγουμενίδης.