Πυροσβεστική: Ρεκόρ 20ετίας με τις λιγότερες καμένες εκτάσεις στην Κρήτη

από Stavros Giakouvis

Κάθε λόγο να γιορτάζει είχε χθες η πυροσβεστική υπηρεσία της Κρήτης, που με το κλείσιμο της αντιπυρικής περιόδου ανακοίνωσε τον απολογισμό των καλοκαιρινών πυρκαγιών, με μόλις 738 στρέμματα καμένων εκτάσεων σε όλο το νησί.

Πρόκειται για τις λιγότερες εκτάσεις που κάηκαν από πυρκαγιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κρήτη, τα τελευταία 20 χρόνια, από το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η πυροσβεστική.

Από τον πίνακα των στοιχείων προκύπτει μάλιστα ότι το φετινό καλοκαίρι η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 326 πυρκαγιές, αριθμός που δεν είναι καθόλου μικρός σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι παρά τον σημαντικό αριθμό πυρκαγιών η πυροσβεστική στην Κρήτη κατάφερε φέτος, με άμεσες και επιτυχείς παρεμβάσεις, να σβήνει έγκαιρα τις φωτιές και να περιορίσει συνολικά τις καμένες εκτάσεις.

Από τον πίνακα των στοιχείων επίσης προκύπτει ότι η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων ετών ήταν το καλοκαίρι του 2012, στη διάρκεια του οποίοι εκδηλώθηκαν 612 πυρκαγιές και κάηκαν 60.658 στρέμματα.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο στο Γάζι με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ζωής, της αυτοδιοίκησης και φορέων του νησιού.

«Πίσω από αυτό το αποτέλεσμα κρύβεται ο κόπος και ο ιδρώτας του απλού πυροσβέστη. Κρύβεται όμως και η συλλογική προσπάθεια, η συνεργασία που είχαμε με όλους», είπε παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο κ. Λαγουδάκης και εξήγησε: «Συνεργαστήκαμε άψογα με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Βρήκαμε καλύτερες θέσεις για τα πυροσβεστικά μας οχήματα. Αυξήσαμε τα περιπολικά πυροσβεστικά στην ενδοχώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του κρητικού πληθυσμού ήταν με το μέρος μας. Πολύ λίγοι έδειξαν παραβατική συμπεριφορά». Αναφέρθηκε επίσης σε 25 παραβάσεις και 29 συλλήψεις, κυρίως ατόμων που έβαλλαν φωτιά σε ξερά χόρτα στα χωράφια τους, οι οποίες ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες την καλοκαιρινή περίοδο.