Προσφυγικό: Σχέδια για δύο κλειστά κέντρα κράτησης στην Κρήτη – Αύριο οι αποφάσεις

από Stavros Giakouvis

Συνολικά 20 κλειστά κέντρα, ουσιαστικά φυλακές, κράτησης προσφύγων, σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων δύο στην Κρήτη, περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό στα κλειστά κέντρα θα κρατούνται από 500 έως 2.000 άνθρωποι και στην Κρήτη προβλέπεται να στηθούν αυτού του είδους οι φυλακές στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, πρόκειται για κλειστές δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», στις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατηθούν συνολικά 20.000 έως 25.000 άτομα.

Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα διεξαχθεί την αύριο Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας «Realnews», για την εγκατάσταση των νέων δομών θα συζητηθούν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Αμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ηπειρο (Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

Η κυβέρνηση ζητά από τις Βρυξέλλες την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του συνολικού κόστους κατασκευής των πέντε νέων κλειστών κέντρων που έχουν προγραμματιστεί για τα νησιά του Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των κέντρων, που θα έχουν συνολική χωρητικότητα 18.000 προσφύγων, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα για τη νέα χρηματοδότηση τέθηκε την περασμένη Τετάρτη, στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, και την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Μονίκ Παριάτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις ακριβείς τοποθεσίες όσον αφορά τα κλειστά κέντρα της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τη νέα δομή που θα αντικαταστήσει τη Μόρια της Λέσβου.

Πηγή: real.gr