Πληροφορίες για καθολικό lockdown στο Ηράκλειο

από Stavros Giakouvis

Εισήγηση για να περάσει το Ηράκλειο σε καθολικό lockdown φέρεται να έκανε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.

Παράλληλα, η ίδια εισήγηση δεν προβλέπει κάποια αλλαγή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο Ρέθυμνο, ενώ αντίθετα φαίνεται πως θα ανακληθεί το αυστηρό lockdown στον δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

Επίσης, πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, αντίστοιχη εισήγηση για αυστηρό lockdown έκαναν οι λοιμωξιολόγοι και για τον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού της Θεσσαλονίκης.

Το περιεχόμενο της εισήγηση και την απόφαση για το εάν τελικά θα επιβληθεί καθολικό lockdown στο Ηράκλειο αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι λόγοι για τους οποίους οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται αυστηροποίηση των μέτρων είναι οι εξής:

  • Τους ειδικούς προβληματίζει ιδιαίτερα η διασπορά του ιού στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, καθώς εκεί εντοπίζεται μεγάλο μέρος των κρουσμάτων των τελευταίων ημέρων.
  • Προβληματισμός επικρατεί στους ιθύνοντες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η οποία τελεί από χτες σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.
  • Τέλος, προβληματίζει και η ταυτοποίηση κρουσμάτων στην Κρήτη με την Βρετανική μετάλλαξη, καθώς σε επίπεδο Κρήτης έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 76 μεταλλαγμένα κρούσματα, εκ των οποίων 29 στο Ηράκλειο, 24 στο Λασίθι, 19 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά.

Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν

Τα μέτρα που ισχύουν σε περιοχές με καθολικό lockdown:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ-μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται, εξάλλου, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και την ατομική προσευχή.