Παρέμβαση για τη θεατρική αγωγή στα σχολεία από τους βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

από Stavros Giakouvis

Τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων για θεατρολόγους στη δημόσια εκπαίδευση και την επαναφορά της θεατρικής αγωγής στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου ζητούν με κοινή κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

Οι βουλευτές κατέθεσαν στη βουλή, με τη μορφή αναφοράς και αποδέκτη την υπουργό Παιδείας, τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Ομάδας Αναπληρωτών Θεατρολόγων του Νομού Ηρακλείου, στην οποία περιγράφονταν με μελανά χρώματα η απαξίωση της θεατρικής αγωγής και η συνεπαγόμενη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Όπως επισήμαναν, ειδικότερα, τα μέλη της ομάδας αναπληρωτών θεατρολόγων, στην επιστολή τους: «βλέπουμε να αγνοείται η τύχη των οργανικών μας θέσεων, να αγνοείται η πολυετής προσφορά μας, να υποβαθμίζεται σταδιακά αλλά μεθοδικά η θέση μας στο δημόσιο σχολείο». Παράλληλα ανέλυσαν τη σημασία της θεατρικής αγωγής στα σχολεία, εξηγώντας ότι «μέσα από τα θεατρικά παιχνίδια το παιδί αποκτά ιδιαίτερη σχέση με το σώμα του και εμπλουτίζει την κίνηση και την παραστατικότητά του. Μαθαίνει να εργάζεται μέσα σε ομάδα που στηρίζεται στην αλληλεπίδραση, να συνεργάζεται, να σέβεται, να δέχεται τις απόψεις των άλλων, να μπαίνει στη θέση των άλλων, να διαφωνεί μέσα σε πλαίσια αποδεκτά».

Με βάση τις καταγγελίες των θεατρολόγων οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας και ενημέρωση για το εάν και σε ποιες ενέργειες σκοπεί να προχωρήσει ως προς την συνέχιση της θεατρικής αγωγής στα σχολεία.