Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού – Μαζικά τεστ ζητούν οι φοιτητές

από Stavros Giakouvis

Ένας ακόμα φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την αγανάκτηση φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι ζητούν τη διενέργεια μαζικών τεστ.

Ο νεαρός φοιτητής σπουδάζει στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και βρέθηκε θετικός έπειτα από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε το Σάββατο. Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα ο νεαρός συμμετείχε σε γραπτή εξέταση του τμήματός του, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα κορονοϊού σε φοιτητή του πανεπιστημίου Κρήτης. Μόλις την περασμένη Τετάρτη είχε εντοπιστεί άλλος ένας φοιτητής του Φυσικού, που επίσης είναι θετικός στον κορονοϊό.

Φοιτητές: Δωρεάν τεστ, περισσότερα λεωφορεία

Την άμεση ενημέρωση των φοιτητών για το περιστατικό ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Φοιτητών του CSD, ζητώντας παράλληλα εκτός από τα δωρεάν τεστ, την άμεση αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων και τον διαχωρισμό της γραμμής ΠΑΓΝΗ – Πανεπιστήμιο, ώστε όπως αναφέρουν «να μειωθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο συγκεκριμένο δρομολόγιο καθώς το ΠΑΓΝΗ είναι νοσοκομείο αναφοράς covid-19».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης:

«Καμία άλλη καθυστέρηση! Τώρα δωρεάν τέστ σε όλους τους φοιτητές! Άμεση αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων!

Τρεις μέρες μόνο μετά την ανίχνευση κρούσματος covid-19 σε φοιτητή του Φυσικού, πληροφορηθήκαμε σήμερα Κυριακή 30/8 ότι ανιχνεύθηκε μέλος της φοιτητικής κοινότητας που συμμετείχε στην εξεταστική της σχολής θετικό στον κορονοιό.

Φτάνει πια! Τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών!

Επιβεβαιώθηκε ότι τα καθησυχαστικά λόγια που ακούγαμε τις προηγούμενες μέρες και τα διάφορα «Θα…» που προσπαθούσαν να αποφύγουν να ανακοινώσεις έκτακτα μέτρα τώρα είναι κοροϊδία! Οποιαδήποτε ολιγωρία από τη μεριά Πρυτανείας και κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη! Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στις σχολές του Ηρακλείου μέσα σε μία βδομάδα, την ώρα που εκ μέρους της Πρυτανείας δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα ακόμα μέτρα βάσει των αιτημάτων που τέθηκαν από εκλεγμένους φοιτητές και στο Φυσικό την περασμένη Παρασκευή.

Οι φοιτητές με την στάση τους έχουν δείξει υπευθυνότητα καθώς τηρούν τα μέτρα που έχει προσδιορίσει το πανεπιστήμιο για την εξεταστική. Τώρα πρέπει η πρυτανεία με ευθύνη και του υπουργείου να κρατήσει την δική της υπεύθυνη στάση, για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και πέρα είναι υπόλογη!

Επαναφέρουμε επιτακτικά ότι για να λυθεί το ζήτημα, χρειάζεται ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ:

♦ Με ευθύνη του πανεπιστημίου να διενεργηθούν δωρεάν τέστ για τον COVID-19 σε όλους τους φοιτητές και καθηγητές που αυτές τις 3 μέρες (Τετάρτη- Παρασκευή) εξετάστηκαν σε κάποιο μάθημα ή βρέθηκαν στο χώρο του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών για τον οποιοδήποτε λόγο. Να ανακοινωθεί τώρα μέρος και ώρες για τα τέστ για να προσέλθουν οι φοιτητές.

♦ Με ευθύνη της Πρυτανείας και των ΚΤΕΛ να διαχωριστεί η γραμμή ΠΑΓΝΗ (νοσοκομείο αναφοράς covid-19) – Πανεπιστήμιο, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο συγκεκριμένο δρομολόγιο καθώς επίσης και η άμεση πύκνωση των δρομολογίων ανά 10 λεπτά!

♦ Αμεσα να υλοποιηθούν τα μέτρα που διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του πανεπιστημίου και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και των μέτρων για τους χώρους αναμονής των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Ο ΦΣ καλεί σε παρέμβαση στην Πρυτανεία αύριο Δευτέρα 31/8 στις 2μμ για να ενημερωθούμε και να διεκδικήσουμε να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά μας. Θα παραχωρήσουμε και συνέντευξη Τύπου».