Όλο το Ηράκλειο μια φωνή: «Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί» (φωτ.)

από Stavros Giakouvis

Με κεντρικό σύνθημα «Τη Βιάννο και Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί» περισσότεροι από 3000 χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν χθες τους δρόμους του Ηρακλείου και διαδήλωσαν ενάντια στον φασισμό, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Μουσικές, χρώματα και συνθήματα πλημμύρισαν από νωρίς το απόγευμα την πλατεία Ελευθερίας. Η εξέδρα μου τους μουσικούς στήθηκε στο κιόσκι της πλατείας. Πολιτικές, φοιτητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις από την αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γέμισαν την πλατεία με πανό και πλακάτ, που ανέγραφαν συνθήματα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, υπέρ των προσφύγων και μεταναστών αλλά και μηνύματα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές των ΗΠΑ που ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Η αντιφασιστική γιορτή συνεχίστηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (Δικαιοσύνης, Ίδης, Καλοκαιρινού, Κ.Λουκάρεως, Πλ. Κορνάρου, Αβέροφ, επιστροφή στην Πλ. Ελευθερίας, Ιδομενέως, Δαιδάλου και κατάληξη στα Λιοντάρια).

Η διαδήλωση των χιλιάδων Ηρακλειωτών ήταν η πιο ηχηρή απάντηση στη μισαλλόδοξη και ξενοφοβική συγκέντρωση των λίγων εκατοντάδων φασιστών, που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα. Ήταν παράλληλα η κορύφωση σε μια σειρά αντιφασιστικών παρεμβάσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Φωτογραφίες: iNotos.gr, Reactor