Μέτρα για τον κορονοϊό στα σχολεία ζητούν οι εκπαιδευτικοί

από Stavros Giakouvis

Έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, βρέθηκαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι για τον πρόχειρο σχεδιασμό του ανοίγματος των σχολικών μονάδων και τα πλημμελή μέτρα προστασίας της σχολικής κοινότητας από την πανδημία του κορονοϊού.

«Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην χρηματοδοτήσει με έκτακτο κονδύλιο τη Δημόσια Εκπαίδευση, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ολιγομελή τμήματα σε περισσότερους χώρους και με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω μόνιμων διορισμών και προσλήψεων. Παράλληλα, καμία ενέργεια δεν έγινε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19», καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ.Θεοτοκόπουλος», Γιώργος Μακράκης δήλωσε στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm ότι «χάθηκε το καλοκαίρι χωρίς κανέναν προγραμματισμό, ενώ ξέραμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με συνθήκες κορονοϊού».

Με τη διαμαρτυρία τους οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου συμμετέχουν ενεργά στην πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποιούν δάσκαλοι και καθηγητές, για το ίδιο θέμα, με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ.Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», καθώς επίσης και μέλη της ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται:

• Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικοί – μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

• Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

• Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.

• Ίδια δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.

• Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ)

• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

• Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, ΠΝΠ, κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για το θέμα του αποκλεισμού χιλιάδων εκπαιδευτικών από τους πίνακες διορισμών του ΑΣΕΠ, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εξόφληση παραβόλου ύψους μόλις 3 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου είχαν πραγματοποιήσει χθες ξεχωριστή παράσταση διαμαρτυρίας και πάλι μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Μαζικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πορείες διαμαρτυρίας με αίτημα την ενίσχυση των μέτρων στα σχολεία για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε το μεσημέρι από τα Προπύλαια και έφτασε έξω από τη Βουλή. «Όχι στην ανεργία», «Άμεσα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για την έναρξη και λειτουργία των σχολείων» και «όσα εμπόδια και να μας βάλετε, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας» έγραφαν ορισμένα από τα πανό.

Στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Διοικητήριο και προχώρησαν σε πορεία με κατάληξη το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών», «ολιγάριθμα τμήματα», «κανένας αναπληρωτής απολυμένος» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα στα πανό και τα πλακάτ των συγκεντρωμένων.