Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Κρήτη

από Stavros Giakouvis

Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στα Χανιά αλλά και ο επίσης υψηλός κίνδυνος σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο κρατά σε επιφυλακή την πυροσβεστική υπηρεσία στην Κρήτη. Χθες, παρά τα αλλεπάλληλα κρούσματα φωτιάς, η άμεση κινητοποίηση και επέμβαση αποδείχθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, η πυροσβεστική Ηρακλείου επενέβη χθες σε πυρκαγιές στο Τεφέλι, του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στις Κάτω Πουλιες του δήμου Μινώα, καθώς και εντός του χώρου του νέου κοιμητηρίου Ηρακλείου. Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα και σε επιβατικό αυτοκίνητο, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Ηράκλειο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να θέσουν σύντομα υπό έλεγχο τη φωτιά και να τη σβήσουν πριν λάβουν μεγάλες διαστάσεις και απειλήσουν ζωές ή περιουσίες.

Στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εμφανίζονται οι τρεις νομοί της Κρήτης σε κατάσταση υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς παρουσιάζουν επίσης τμήματα της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου μέρους της Αττικής.

Κλειστό το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Χανιά οδήγησε τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη να ενεργοποιήσει απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρία φαράγγια του νομού. Πρόκειται για τα φαράγγια Σαμαριάς, Αγίας Ειρήνης και Ίμπρου.

Σύμφωνα με την απόφαση, που ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται η κίνηση και η παραμονή εκδρομέων στα τρία φαράγγια, τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πάρκο Σαμαριάς. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των δήμων, καθώς και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων που έπειτα από συνεννόηση με την πυροσβεστική, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.