Μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας (video)

από Βασίλης Σπυριδάκης

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αγία Βαρβάρα έχει κινητοποιήσει από το πρωί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην είσοδο του χωριού από το Ηράκλειο, κοντά στη διασταύρωση του Αγίου Θωμά. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Ισχυρή δύναμη πυροσβεστών και κατασβεστικό ελικόπτερο

Ισχυρή είναι η πυροσβεστική δύναμη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και στη συνέχεια ενισχύθηκε προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς. Αυτή την ώρα στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 υδροφόρα οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο, που κάνει ρίψεις νερού από αέρος.

Στις προσπάθειες συνδράμουν επίσης υδροφόρες τόσο του δήμου Γόρτυνας όσο και άλλων δήμων, ενώ εθελοντικά έσπευσαν να βοηθήσουν κάτοικοι της περιοχής και αγρότες που διατηρούν καλλιέργειες σε κοντινή απόσταση.

 

Οι προσπάθειες για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο είναι εντατικές, καθώς μπορεί η φωτιά να καίει αυτή την ώρα χορτολιβαδική έκταση και ελαιόδεντρα, αλλά σε κοντινή απόσταση βρίσκονται εργοστάσιο ξυλείας και κατοικημένη περιοχή.

Ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την Κρήτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς χαρακτηρίζεται πολύ υψηλός (κατηγορίας 4), γεγονός που έχει θέσει το σύνολο των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.