Μάχη με τις φλόγες στον Ξερόκαμπο Σητείας

από Stavros Giakouvis

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα στον Ξερόκαμπο Σητείας, στα ανατολικά παράλια του Λασιθίου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ωστόσο οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσβεση και σοβαρό τον κίνδυνο γρήγορης επέκτασης της φωτιάς σε μεγάλη απόσταση.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν από την πρώτη στιγμή οι τοπικές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν από τους πυροσβεστικούς σταθμούς της Ιεράπετρας, του Αγίου Νικολάου, ακόμη και της Βιάννου. Αυτή την ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν 33 πυροσβέστες με 13 υδροφόρα οχήματα και μία 15μελής ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Παράλληλα από τις τοπικές αρχές κινητοποιήθηκαν οχήματα των δήμων, ενώ έκκληση έγινε και σε αγρότες να συνδράμουν με αγροτικά και ψεκαστικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εκτός από χαμηλή βλάστηση που καίγεται, από τις φλόγες απειλήθηκαν ελαιόδεντρα ενώ οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στο να εμποδίσουν τη φωτιά να προσεγγίσει ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στο παράκτιο τμήμα της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό, από την αστυνομία εκκενώθηκαν ορισμένες εξοχικές κατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή, για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, η Πολιτική Προστασία έθεσε σήμερα ολόκληρη την Κρήτη σε κατάσταση υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών και το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Φωτογραφία: neakriti.gr