Λιμάνι Ηρακλείου: Διαρροή ατμού η αιτία της έκρηξης στο Blue Horizon

από Stavros Giakouvis

Σε διαρροή ατμού αποδίδει η εταιρεία Blue Star Ferries την αιτία του ατυχήματος, το οποίο σημειώθηκε το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου, στο μηχανοστάσιο του επιβατικού πλοίου Blue Horizon και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις εργαζόμενοι, ένας εκ των οποίων δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στην σύντομη ανακοίνωσή της η ναυτιλιακή εταιρεία σημειώνει ότι δύο από τους τραυματίες ναυτικούς διέφυγαν κάθε κίνδυνο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ οι άλλοι δύο παραμένουν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ως προς τις αιτίες του ατυχήματος αναφέρεται μόνο σε «διαρροή ατμού στο μηχανοστάσιο», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Blue Star Ferries:

«Η Εταιρεία σας ενημερώνει ότι σήμερα Δευτέρα, 24 Αυγούστου περί ώρα 9:30 π.μ. στο Πλοίο BLUE HORIZON το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης εκδηλώθηκε διαρροή ατμού στο μηχανοστάσιο του πλοίου. Από τη διαρροή τραυματίστηκαν τέσσερα μέλη πληρώματος που εκτελούσαν τις εργασίες συντήρησης, οι οποίοι διακομίσθηκαν άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Εξ αυτών, δύο μέλη πληρώματος νοσηλεύονται ενώ στα υπόλοιπα δύο απαιτήθηκε μόνο η παροχή πρώτων βοηθειών».

Έρευνα για τα αίτια και για το αξιόπλοο

Να σημειωθεί ότι ένας από τους δύο εργαζόμενους που εξακολουθούν να νοσηλεύονται υπέστη σοβαρό τραυματισμό και χρειάστηκε να διασωληνωθεί αμέσως μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα ανακοίνωση για το ατύχημα είχαν εκδώσει οι λιμενικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι κλιμάκιο του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου ναυτικών ατυχημάτων θα εξετάσει τον χώρο του ατυχήματος για να διακριβώσει τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η έκρηξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του λιμενικού:

«Πρωινές ώρες σήμερα, σημειώθηκε ατύχημα στο χώρο του μηχανοστασίου στο Ε/Γ-Ο/Γ “Blue Horizon”, Ν.Π. 10579, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμένα του Ηρακλείου.

Το Ε/Γ-Ο/Γ είχε καταπλεύσει νωρίτερα εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμένα του Πειραιά, μεταφέροντας και αποβιβάζοντας με ασφάλεια συνολικά 420 επιβάτες.

Από το ατύχημα τραυματίστηκαν τέσσερα (04) μέλη πληρώματος, 30, 34, 27 και 45 ετών, όλοι πλήρωμα μηχανοστασίου, οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι την ώρα του ατυχήματος στο ανωτέρω πλοίο δεν επέβαιναν επιβάτες.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Παράλληλα, με εντολή του Υπουργού στο σημείο μεταβαίνουν άμεσα κλιμάκια του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων καθώς και της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του ατυχήματος.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου».

Διαβάστε επίσης: Ηράκλειο:Νεκρός ο 30χρονος εγκαυματίας από την έκρηξη στο πλοίο