«Λάθος μήνυμα» για τον Στεφανή το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τους πρόσφυγες

από Stavros Giakouvis

Με ξενοφοβικά σχόλια και ανακρίβειες που πρόδιδαν άγνοια απάντησε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο αίτημα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την Κρήτη, για επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, αντί της λειτουργίας κλειστού κέντρου κράτησης.

Η συνάντηση της αντιπροσωπίας των αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον κ. Στεφανή πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και όπως έγινε γνωστό στη διάρκειά της επικράτησαν υψηλοί τόνοι. Τον υφυπουργό επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη Χερσόνησο Γιάννης Μαστοράκης και Μανόλης Διαμαντάκης.

Εξαρχής ο κ. Στεφανής εμφανίστηκε αρνητικός στη διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που υλοποιείται με επιτυχία στην Κρήτη. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό τα σχόλιά του και οι απαντήσεις που έδινε ήταν ξεκάθαρα ξενοφοβικές.

Συγκεκριμένα, ενώ οι εκπρόσωποι της Κρήτης εξηγούσαν ότι πρόκειται για πρόγραμμα για το οποίο η Κρήτη έχει βραβευτεί, ότι υλοποιείται και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Στεφανής επέμεινε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέλνει το λάθος μήνυμα! «Είναι σαν να λέμε ανοίξαμε και σας περιμένουμε», άκουσαν εμβρόντητοι οι δήμαρχοι να λέει ο υπουργός.

Οι δήμαρχοι επέμειναν να εξηγούν ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στην Κρήτη 900 άνθρωποι, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και με τους πρόσφυγες να εντάσσονται αρμονικά στην καθημερινότητα του νησιού. Επισήμαναν ότι οι δήμοι στην Κρήτη μπορούν να μεριμνήσουν σε σύντομο διάστημα για την επιπλέον φιλοξενία άνω των 2.000 ατόμων, ώστε οι φιλοξενούμενοι να ξεπεράσουν τους 3.000 και σταδιακά να ξεπεράσουν τον αριθμό που θα μπορούσαν να κρατηθούν σε κλειστό κέντρο. «Δεν βοηθάτε καθόλου και δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος σε όλη τη χώρα», ήταν η απάντηση του κ. Στεφανή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κρήτης.

Καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Στεφανής προσπαθούσε να επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας κλειστού κέντρου. Ακόμη κι όταν η αντιπροσωπία από την Κρήτη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση την κατασκευή μίας τεράστιας φυλακής για πρόσφυγες στην περιοχή των Γουβών, ο υφυπουργός άρχισε να ρίχνει στο τραπέζι άλλες περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο χώρου του πρώην στρατοπέδου στους Αρμένους Ρεθύμνου, τον οποίο επίσης απέρριψε ως ακατάλληλο η αντιπροσωπία της Κρήτης, επιμένοντας στην αντίθεσή της για δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης.

Η συζήτηση ουσιαστικά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ωστόσο ο κ. Στεφανής υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό Άμυνας αλλά και στον πρωθυπουργό. Είπε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά τις επόμενες μέρες σε συνάντηση όπου θα κληθούν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.