Κρήτη: Συνέχεια καταλήψεων με λουκέτα σε 63 σχολεία

από Stavros Giakouvis

Με την κυβέρνηση αταλάντευτη να μην μπαίνει καν σε σκέψεις για ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, ως προς τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, οι μαθητές της Κρήτης επιμένουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις.

Σήμερα στην Κρήτη, που πρωτοστατεί στις καταλήψεις πανελλαδικά, τουλάχιστο 63 σχολεία δεν λειτούργησαν. Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ανεφάρμοστο και ανεπαρκές, ζητούν μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών και καθαριστριών αλλά και μεγαλύτερες προμήθειες σε αναγκαία είδη, όπως αντισηπτικά κλπ., που όπως λένε δεν έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία.

Ως προς τις μάσκες, για τις οποίες υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζητώντας συλλήψεις των αρνητών, οι μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι στην χρήση, αλλά επιμένουν ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές και αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη. Εξάλλου στους χώρους των καταλήψεων οι συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών φοράει κανονικά μάσκα. Υπάρχουν ωστόσο γονείς που δηλώνουν αντίθετοι στο μέτρο, οι οποίοι συχνά βρίσκονται έξω από σχολικά κτίρια, υποστηρίζοντας τις καταλήψεις.

32 σχολεία σε κατάληψη στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο 32 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Ειδικότερα πρόκειται για 14 γυμνάσια: 4ο, 5ο, 7ο, 8ο, 9ο, Αγίου Μύρωνα, Βαγιονιάς, Πόμπιας, Αρχανών, Μελεσών, Καστελίου, Τεφελίου, Γούβες και Αγίας Βαρβάρας. Από λύκεια καταλήψεις γίνονται σε 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 11ο, 13ο, Αλικαρνασού, Αγίου Μύρωνα, Γουβών, Αρχανών, Χερσονήσου, Καστελίου, Μελεσών, Επισκοπής και στα ΕΠΑΛ 2ο, 3ο, 6ο και Μοιρών.

10 καταλήψεις στα Χανιά

Στα Χανιά, με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης, σε κατάληψη βρίσκονται τα γυμνάσια 2ο Κισσάμου, Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά, τα λύκεια 4ο, Αλικιανού, Κολυμβαρίου και Αρκωτηρίου και τα ΕΠΑΛ 1ο, 2ο, και Βρυσσών.

13 καταλήψεις και στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο υπό κατάληψη τελούν τα γυμνάσια Περάματος, Επισκοπής και το Μουσικό Γυμνάσιο, τα λύκεια 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, Ατσιποπούλου, Περάματος, Επισκοπής, το Πειραματικό και το Μουσικό Λύκειο, καθώς και το 1ο ΕΠΑΛ.

Καταλήψεις σε 8 σχολεία στο Λασίθι

Στο Λασίθι καταλήψεις κάνουν οι μαθητές του 1ου και 2ου γυμνασίου, των γυμνασίων Παλαιοκάστρου και Ιεράπετρας, δύο γενικών λυκείων στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα καθώς και δύο ΕΠΑΛ της Ιεράπετρας.