Κρήτη: Σε κατάληψη 71 σχολεία για τα μέτρα του κορονοϊου

από Stavros Giakouvis

«Πανδημία καταλήψεων» που μεταδίδεται πολύ γρηγορότερα από τον κορονοϊό ξέσπασε στα σχολεία της Κρήτης, με 71 γυμνάσια και λύκεια να παραμένουν κλειστά σήμερα.

Οι καταληψίες μαθητές διαμαρτύρονται για τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού. Σε κάποια σχολεία διαφωνούν με τη χρήση της μάσκας, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ σε άλλα χαρακτηρίζουν το μέτρο ανούσιο και παράλληλα ζητούν περισσότερους εκπαιδευτικούς και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα.

Τάξη με 28 μαθητές (!) σε καιρό πανδημίας

Με βάση τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, οι καταλήψεις στα σχολεία της Κρήτης δεν φαίνεται να είναι οργανωμένες και μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθητών που εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους. Τα προβλήματα ωστόσο στα σχολεία είναι υπαρκτά και τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας χαρακτηρίζονται ανεπαρκή και ανεφάρμοστα στην πράξη.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μεγάλου γυμνασίου του Ηρακλείου, όπου τα παιδιά είναι μεν υποχρεωμένα να φορούν μάσκες στους χώρους του σχολείου, αλλά την ίδια ώρα λειτουργούν τάξεις με 28 μαθητές! «Καταλαβαίνατε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε αυτή την τάξη, η χρήση της μάσκας δεν αρκεί για να αποτρέψει τη μετάδοση του. Τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό και φυσικά αντιδρούν», είπε χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός του συγκεκριμένου σχολείου.

Ηράκλειο: 41 σχολεία σε κατάληψη

Ο μεγαλύτερος αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων είναι στο νομό Ηρακλείου. Ειδικότερα, υπό κατάληψη τελούν τα γυμνάσια: 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 10ο, 12ο, 13ο και στην περιφέρεια τα γυμνάσια Καστελίου, Ζαρού, Αρχανών, Θραψανού, Χάρακα, Προφήτη Ηλία, Γουβών, Χερσονήσου, Αγίων Δέκα, Αγίας Βαρβάρας, Γαζίου και Επισκοπής.

Από τα γενικά λύκεια της πόλης σε κατάληψη βρίσκονται τα 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 11ο και στην περιφέρεια στην περιφέρεια του νομού τα γενικά λύκεια καστελίου, Χάρακα, Ασημίου, Γουβών, Χερσονήσου, Αλικαρνασσού, Αγίων Δέκα, Αγίας Βαρβάρας, Μελεσών, Γαζίου και Επισκοπής.

Επίσης υπό κατάληψη τελούν τα Επαγγελματικά Λύκεια 2ο, 3ο, 5ο, 6ο και το ΕΠΑΛ Μοιρών.

Χανιά: καταλήψεις σε 15 σχολεία

Στα Χανιά υπό κατάληψη είναι τα γυμνάσια 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και Κουνουπιδιανών. Από τα γενικά λύκεια καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και το ΓΕΛ Σούδας, ενώ από τα Επαγγελματικά Λύκεια το 1ο ΕΠΑΛ, το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και το ΕΠΑΛ Ελ.Βενιζέλου.

Οκτώ σχολεία σε κατάληψη στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο καταλήψεις πραγματοποιούν οι μαθητές των γυμνασίων 1ο, 3ο, Γαράζου, Περάματος και Ανωγείων, των γενικών λυκείων Ανωγείων και Περάματος και του ΕΠΑΛ Γαράζου.

Οκτώ καταλήψεις στο Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου κατάληψη πραγματοποιούν οι μαθητές οκτώ γυμνασίων και λυκείων.