Κρήτη: 70 καταλήψεις για μάσκες, αίθουσες, καθηγητές και καθαρίστριες

από Stavros Giakouvis

Συνεχίζουν οι καταλήψεις για τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού στα σχολεία, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται όχι γιατί δεν τους αρέσουν οι μάσκες, όπως επιμένουν να προβάλλουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αλλά να διεκδικούν αποτελεσματική προστασία στο σχολικό περιβάλλον.

Στην Κρήτη και σήμερα 70 γυμνάσια και λύκεια τελούν υπό κατάληψη, με την πλειοψηφία να βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα καταλήψεις κάνουν οι μαθητές 39 σχολείων του Ηρακλείου. Από γυμνάσια σε κατάληψη βρίσκονται τα 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 11ο, 12ο, 13ο και στην περιφέρεια του νομού τα γυμνάσια Θραψανού, Μελεσών, Αγίου Μύρωνα, Τεφελίου, Τυμπακίου, Πύργου, Καστελίου, Γουβών, Αρχανών, Προφήτη Ηλία και Χάρακα.

Από τα γενικά λύκεια σε κατάληψη βρίσκονται τα 1ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 10ο, 13ο, το λύκειο Αλικαρνασσού, ενώ στην περιφέρεια τα λύκεια Αγίου Μύρωνα, Χερσονήσου, Τυμπακίου, Καστελίου, Γουβών, Επισκοπής και Χάρακα. Σε κατάληψη βρίσκεται και το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, όπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει καθαρίστρια.

Από τα ΕΠΑΛ του Ηρακλείου καταλήψεις γίνονται στο 1ο, 2ο, 5ο, 6ο και στο ΕΠΑΛ Μοιρών.

Διαμαρτυρία μαθητών και καθηγητών, αντί κατάληψης στο 3ο Λύκειο

Στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου οι μαθητές εμφανίστηκαν αποφασισμένοι το πρωί να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου. Τελικά η κατάληψη αποτράπηκε έπειτα από παρέμβαση των καθηγητών και με τους μαθητές να συναινούν. Και αυτό διότι οι καθηγητές εξήγησαν ότι δεν βρίσκουν παράλογα τα αιτήματα, αλλά αντιπρότειναν αντί της κατάληψης να γίνει μια διαμαρτυρία στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι ίδιοι.

Συναποφασίστηκε έτσι να γίνει καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο του σχολείου και να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, στην οποία μαθητές και καθηγητές αναφέρουν:

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η υγειονομική κρίση που διανύουμε δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το χώρο της εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, είναι καταφανές ότι υπάρχουν παράγοντες που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει, γεγονός που κατά συνέπεια ώθησε τους μαθητές ανά την επικράτεια σε έντονες έμπρακτες διαμαρτυρίες.

Αρχικά, η ύπαρξη πολυάριθμων τμημάτων, την ίδια στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται, όχι μόνο ενδέχεται να αποτελέσει τη γενεσιουργό δύναμη για την περαιτέρω μετάδοση του ιού, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την αποδοτικότητα της χρήσης μάσκας, αφού οι μαθητές μοιράζονται τα θρανία, εν αντιθέσει με πολλές χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες χρησιμοποιούν μονοθέσια θρανία (π.χ. Ιταλία).

Ακόμη, πολλά σχολεία της χώρας δε διαθέτουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας, με αποτέλεσμα η απολύμανση των χωρών -τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λειτουργεί των σχολείων- να μην είναι ορθή (συν τοις άλλους, πολλά σχολεία δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη με αντισηπτικά-αντιβακτηριδιακά). Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, ότι ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς-κοινόχρηστους χώρους, πράγμα για το οποίο δεν ευθύνονται οι καθηγητές, θέτει σε κίνδυνο όλους μας (σχετικά με αυτό, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των μαθητών για συνεχόμενη 2ωρη διδασκαλία) ιδίως την τρέχουσα ζέστη περίοδο.

Έτσι, ζητούμε:

♦ Θέσπιση τμημάτων με ανώτατο αριθμό τα 15 άτομα, έτσι ώστε να τηρούνται ουσιαστικά οι αποστάσεις εντός και εκτός αιθουσών

♦ Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και προμήθεια αντισηπτικών-αντιβακτηριδιακών

♦ Μέριμνα για ύπαρξη συχνότερων δρομολογίων των Μ.Μ.Μ, ειδικότερα τις ώρες έναρξης και λήξης του σχολικού ωραρίου

♦ Να εξασφαλιστεί ειδική μέριμνα για σχολεία με μικρούς προαύλιους χώρους (π.χ. περαιτέρω μείωση παιδιών ανά τμήμα)

Έχοντας λάβει υπ’ όψιν την κρισιμότητα και τη δυσκολία της κατάστασης, αλλά και την ανάγκη για ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, σήμερα διαμαρτυρόμαστε, με σκοπό την ενημέρωση των αρμοδίων για τις ενστάσεις μας.

Σήμερα 22/09/2020, μαθητές και καθηγητές του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία».

13 καταλήψεις στο Ρέθυμνο

Δυναμικά στον χορό των καταλήψεων μπήκαν οι μαθητές του Ρεθύμνου, όπου 13 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για τα γυμνάσια 2ο, 5ο, Συβρίτου, Περάματος, Ανωγείων, Γαράζου, Ατσιποπούλου και το Πειραματικό Γυμνάσιο της πόλης. Από λύκεια κατάληψη γίνεται στο 1ο, 2ο, 3ο και στο ΓΕΛ Περάματος, καθώς και στο ΕΠΑΛ Γαράζου.

Κατάληψη σε 12 σχολεία στα Χανιά και σύλληψη καθηγητή!

Στα Χανιά υπό κατάληψη είναι τα γυμνάσια 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο, τα λύκεια 3ο, 4ο, το ΓΕΛ Ελ.Βενιζέλου, το λύκειο Ακρωτηρίου και το λύκειο Αλικιανού, καθώς και τα ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και Ελ.Βενιζέλου.

Ένα βίο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε σε υπό κατάληψη γυμνάσιο της πόλης οδήγησε στη σύλληψη ενός εκπαιδευτικού. Ειδικότερα ο διευθυντής του σχολείου, που διαφωνούσε με την κατάληψη, κατηγορείται ότι χτύπησε μαθητές. Έπειτα από καταγγελίες γονέων επενέβη η αστυνομία και ο διευθυντής οδηγήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων.

Έξι καταλήψεις στο Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου κατάληψη κάνουν οι μαθητές των γυμνασίων Τζερμιάδου και του 3ου Ιεράπετρας, του λυκείου Τζερμιάδου και των ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, Νεάπολης και Σητείας.