Κλειστά κέντρα για 1500 πρόσφυγες στην Κρήτη θέλει η κυβέρνηση

από Stavros Giakouvis

Στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στην Κρήτη για τουλάχιστο 1.500 πρόσφυγες επιμένει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την φιλοξενία τους σε διαμερίσματα, με επέκταση του επιτυχημένου προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που ήδη υλοποιείται. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν το συντομότερο τουλάχιστο δύο κλειστά κέντρα, στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και τρίτου κέντρου.

Αυτά κατέστησαν σαφές τα δύο κυβερνητικά στελέχη, Γ. Γεραπετρίτης και Αλ. Στεφανής, στη σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα, όπου κλήθηκαν και συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν το συντομότερο τα κλειστά κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, αναφέρθηκε αλλά απορρίφθηκε το σενάριο να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική έκταση στο δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυμπακίου. Ανάλογη τύχη είχε τον περασμένο Δεκέμβριο η πρόταση για χρήση του πεδίου βολής Γουβών, στο δήμο Χερσονήσου.

Ωστόσο στη σημερινή σύσκεψη τα κυβερνητικά στελέχη επέμειναν εκ νέου στη χρήση στρατιωτικής έκτασης, στους Αρμένους Ρεθύμνου. Το πρώην στρατόπεδο της περιοχής περιλαμβάνονται εξαρχής στο σχεδιασμό της κυβέρνησης (όπως είχε γράψει από τα μέσα Δεκεμβρίου το iNotos). Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου, με εύκολη πρόσβαση μέσω του επαρχιακού δρόμου προς Αγ. Γαλήνη και τα στοιχεία αυτά θεωρούνται επαρκή για την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι εκπρόσωποι των δήμων Ρεθύμνου και Φαιστού προέβαλαν για μία ακόμη φορά τις αντιρρήσεις τους ως προς την δημιουργία κλειστών δομών.

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε την πρόταση για επέκταση του επιτυχημένου προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ, επισημαίνοντας όχι μόνο τα θετικά αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα υλοποίησή του, αλλά και την εκφρασμένη βούληση των δήμων της Κρήτης να ανταποκριθούν άμεσα με προσφορά διαμερισμάτων για τη φιλοξενία ίδιου αριθμού ατόμων, με αυτόν που η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει σε κλειστά κέντρα.

Σε αυτή την πρόταση η άρνηση των δύο υπουργών ήταν κατηγορηματική. Είπαν μάλιστα ότι μπορεί να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα η φιλοξενία επιπλέον 300 προσφύγων στην Κρήτη, για την κάλυψη αδιάθετων διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, χωρίς ωστόσο αυτό να ακυρώνει τα σχέδια για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία των υπουργών και των στελεχών της αυτοδιοίκησης από την Κρήτη για την πραγματοποίηση νέας συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα και θα ληφθούν (μονομερώς, από την κυβέρνηση) αποφάσεις για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων κράτησης.

Πάντως η συζήτηση για τα κλειστά κέντρα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση μεθόδευσε τη σημερινή (και αντίστοιχη χθεσινή) σύσκεψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης κατάγγειλε ως «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» τον αποκλεισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης από τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Για δημιουργία «γκέτο» προσφύγων μίλησε από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, καλώντας την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί αρνείται την επέκταση του επιτυχημένου και βραβευμένου προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ.