Κατολισθήσεις και προβλήματα σε σπίτια και οδικό δίκτυο έφερε ο “Μπάλλος” στην Κρήτη

από Βασίλης Σπυριδάκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» η οποία επηρεάζει και το νησί της Κρήτης, προκαλώντας ήδη σημαντικά προβλήματα σε σπίτια και οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Φαιστού, Γιάννη Φασομυτάκη, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στα χωριά Καμάρες, Βορίζια, Μαγαρικάρι.

Συγκεκριμένα, εντοπίζονται αποκλεισμένοι δρόμοι ενώ στο χωριό Γρηγοριά Ηρακλείου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένο σπίτι.

Σύμφωνα με τον κ. Φασομυτάκη, ο δρόμος στις Καμάρες έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές μετά την κατολίσθηση με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στον δρόμο που βρίσκεται στο χωριό Γρηγοριά, καθώς χώματα και φερτά υλικά εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φασομυτάκη, στο χωριό Βορίζια έχουν παρασυρθεί τρία οχήματα από τα ρέματα, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που έχουν μπλοκάρει την ομαλή κυκλοφορία του οδικού δικτύου.\

 Στυλιανίδης: Δύσκολο το επόμενο διήμερο

Σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα είναι όλες οι δυνάμεις του κράτους για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κακοκαιρία “Μπάλλος”.

Όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, πολύ σοβαρό, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά το φαινόμενο κυριαρχεί σε όλη τη χώρα», ενώ προσέθεσε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα και χάρη σε αυτήν την ετοιμότητα και προετοιμασία έχουν προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως ανέφερε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί μέχρι στιγμής στην Αττική 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, εκ των οποίων οι 340 είναι για αντλήσεις υδάτων, οι 11 για απομακρύνσεις από αυτοκίνητα και από οπουδήποτε αλλού και όλες έχουν εξελιχθεί αισίως.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από χθες έχουν ενεργοποιηθεί τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα ανά Περιφερειακή Ενότητα και λειτουργούν συντονισμένα και από κοινού. «Οι δυνάμεις βαίνουν όπου και όποτε χρειάζεται με βασικό στόχο και προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας αλλά και της περιουσίας των πολιτών», επισήμανε.