«Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ»

από Stavros Giakouvis

«Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ» ήταν σήμερα η κραυγή των μελών της κοινότητας Αριάδνη του ΚΕΘΕΑ στο λιμάνι του Ηρακλείου. Θεραπευτές και εργαζόμενοι της θεραπευτικής κοινότητας, τα μέλη του συλλόγου οικογένειας, πολλοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης αλλά και δεκάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες, με πρώτους τα ίδια τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, τους θεραπευόμενους, συμμετείχαν στην διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν με ηχηρό τρόπο την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και να τοποθετήσει εκπροσώπους της στην διοίκηση του θεραπευτικού κέντρου.

Τα μέλη της κοινότητας σχημάτισαν ένα μεγάλο κύκλο, φώναξαν το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ» και με τη συνοδεία τύμπανου τραγούδησαν ένα ποίημα που είχαν ετοιμάσει από κοινού. Στη συνέχεια κάλεσαν όλους όσους συμμετείχαν στην διαμαρτυρία να μπουν στον κύκλο και αγκαλιασμένοι κραύγασαν ο ένας μετά τον άλλο τα ονόματά τους και την στήριξή τους στο ΚΕΘΕΑ.

Για βίαιη πράξη που αδικεί την κυβέρνηση μίλησε ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Κρήτης Μιχάλης Σκουλάς εξηγώντας ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου υποβιβάζει τους ανθρώπους του Κέντρου και υποβαθμίζει τη θεραπεία απεξάρτησης. Χαρακτήρισε μάλιστα «παραβίαση ανοιχτών θυρών» τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, καθώς όπως εξήγησε «δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοδιοίκητο από τη στιγμή που το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει προσλήψεις ή να προχωρήσει σε προμήθειες αναγκαίες για τη λειτουργία του εάν δεν έχει την έγκριση της πολιτείας».

Απαντώντας στο ερώτημα για το πως η κατάργηση του αυτοδιοίκητου υποβαθμίζει την θεραπεία ο κ. Σκουλάς εξήγησε ότι η φιλοσοφία του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων που αγωνίζονται να απαλλαγούν από την εξάρτηση.

«Με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου θέλουν να υποβαθμίσουν το ΚΕΘΕΑ. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε για να το αποτρέψουμε», είπε από την πλευρά της η Βάσω Μαρή, πρόεδρος του συλλόγου οικογένειας της κοινότητας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας και σε μεγάλες πόλεις

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αυτή στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου λειτουργούν θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ.

Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία έγινε έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Τον ρυθμό στα συνθήματα έδωσε η ομάδα κρουστών από την μπάντα του ΚΕΘΕΑ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης:

Στη Θεσσαλονίκη, τo ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το Ολύμπιον).

Στη Λάρισα, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Πάτρα, το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ έξω από το δημαρχείο της πόλης.

Στα Ιωάννινα, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου.