Ηράκλειο: Ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει αναρρωτική άδεια σε ασθενείς με covid!

από Stavros Giakouvis

μάσκα κορονοϊός εργαζόμενος

Σε περίοδο πανδημίας, με τους ασθενείς covid να υποχρεώνονται σε αναγκαστική πολυήμερη καραντίνα ως ύστατο μέσο για να αποτραπεί η μετάδοση του κορονοϊού, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο δεν αναγνωρίζουν αναρρωτική άδεια σε εργαζόμενους που έκαναν τον καθήκον τους και εφάρμοσαν, όπως όφειλαν, το μέτρο της καραντίνας.

Το απίστευτο αυτό γεγονός φέρνει στο φως καταγγελία του Παραρτήματος Ηρακλείου του Σωματείου Τεχνικών Μισθωτών, ο πρόεδρος του οποίου μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Βασίλη Σπυριδάκη αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα, όλες στο νομό Ηρακλείου.

«Από την έρευνα που κάναμε δεν βρήκαμε αντίστοιχη περίπτωση σε άλλη περιοχή της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Μισθωτών και εξήγησε: «η διαδικασία που προβλέπεται για τους εργαζόμενους είναι να κάνουν self test ή rapid test προκειμένου να μπορέσουν να πάνε στη δουλειά τους. Εάν αυτό το τεστ βγει θετικό, ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να κάνει στη συνέχεια μοριακό τεστ, για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα αν έχει προσβληθεί ή όχι από τον ιό. Εάν το μοριακό τεστ βγει θετικό, ο εργαζόμενος προφανώς νοσεί και είναι υποχρεωμένος να παραμείνει σε καραντίνα. Δεν μπορεί δηλαδή να δουλέψει και κατά συνέπεια δικαιούται να λάβει αναρρωτική άδεια. Για τον ΕΦΚΑ όμως δεν ισχύει αυτό».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου, συνάδελφοί του που έκαναν αιτήματα για αναρρωτικές άδειες στον ΕΦΚΑ έλαβαν αρνητικές απαντήσεις, με το σκεπτικό ότι παρουσίαζαν ελαφρά συμπτώματα. Το στοιχείο δηλαδή που δεν λαμβάνει υπόψη ο ΕΦΚΑ είναι ότι ανεξάρτητα από το είδος των συμπτωμάτων που παρουσιάζει κάθε ασθενής, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός του είναι αδύνατο να προσφέρει εργασία, διότι έχει υποχρέωση να τηρήσει την καραντίνα, μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

Η καταγγελία του Σωματείου

Το Σωματείο Τεχνικών Μισθωτών έχει προχωρήσει σε έγγραφη καταγγελία για το επίμαχο θέμα και για τις σχετικές αποφάσεις που εξέδωσαν οι υγειονομικές επιτροπές το ΕΦΚΑ, ενώ παράλληλα καλεί όλους τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που αντιμετώπιση το ίδιο πρόβλημα να αναφέρουν το γεγονός στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν για να οργανωθεί μια συλλογική αντίδραση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση – καταγγελία το Σωματείο Τεχνικών Μισθωτών – Παράρτημα Ηρακλείου αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στο σωματείο μας καταγγελίες ότι, τουλάχιστον στην πόλη του Ηρακλείου, οι υγειονομικές επιτροπές απορρίπτουν την χορήγηση αναρρωτικής σε ασθενείς COVID-19 παρόλο που είχαν εκδοθεί ιατρικές γνωματεύσεις και έχουν αναγγελθεί στο σχετικό σύστημα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Τα σχετικά περιστατικά αφορούν τόσο συναδέλφους τεχνικούς όσο και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι η αναγραφή του ιδιώτη γιατρού ότι « ο ασθενής παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα» χωρίς να ληφθεί στοιχειωδώς υπόψη το γεγονός ότι όταν οι εργαζόμενοι διαγνωστούν θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα υπό απειλή υπέρογκου προστίμου και συνεπακόλουθα δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα για δεύτερο έλεγχο και γνωμάτευση από δημόσια δομή.

Αντί να δοθεί στους εργαζομένους που νοσούν η αναρρωτική άδεια που δικαιούνται, σύμφωνα με τις «άνωθεν εντολές» προς τις υγειονομικές επιτροπές, όπως μας αναφέρθηκε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα 10-15 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λαμβάνουν τον μισθό τους από τον εργοδότη αλλά βάσει του (αντεργατικού) νόμου τα μισά μεροκάματα πρέπει έπειτα να καλυφθούν από τους εργαζόμενους ως υπερωρίες- απλήρωτες και εκτός 8ώρου! Η δικαιολογία που προβάλλεται για αυτή την άθλια αντεργατική μεθόδευση της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους ασθενείς COVID βάση βαρύτητας συμπτωμάτων είναι τουλάχιστον επικίνδυνη!

Αλήθεια, από πότε ένας εργαζόμενος με θετικό rapid test πρέπει να αποδείξει βαριά νόσηση για να δικαιολογηθεί η άδεια του, την ίδια στιγμή που η νόσηση, ακόμα και με ελαφρά συμπτώματα, θεωρείται αρκετά επικίνδυνη ώστε να «δικαιολογεί» την απειλή με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ όποιον παραβιάσει την καραντίνα; Ποιος έχει δώσει την παραπάνω εντολή στις υγειονομικές υπηρεσίες;

Η “προστασία” που πουλάει ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους εργαζόμενους δεν αντέχεται άλλο! Μαζέψτε τώρα τους “λαγούς” σας!

Οι παραπάνω αποφάσεις των συγκεκριμένων υγειονομικών επιτροπών, εκτός από την σαφή επίθεση με «άνωθεν εντολές» στα εργασιακά δικαιώματα, δεν έχει απολύτως καμία άλλη λογική.

Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση προσπαθεί με επιμονή να πετάξει από πάνω της και από την εργοδοσία κάθε ευθύνη, με την ρητορική περί «ατομικής ευθύνης», ενώ επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο σε όλους τους εργοδότες να αυθαιρετούν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους όχι για να προστατέψουν την υγεία τους αλλά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κερδοφορίας τους. Βρίσκει την πανδημία ευκαιρία για να περάσει πληθώρα ρυθμίσεων που τσακίζουν εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, σύμφωνα πάντα με τις αντεργατικές επιταγές της ΕΕ ενώ γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι δεν δίνουν δεκάρα για την προστασία της ζωή και της υγείας μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο και να προχωρήσουν σε καταγγελία αν δεν εγκριθεί η αναρρωτική τους!

Καλούμε τους υπεύθυνους για το “ατυχές συμβάν” να φροντίσουν να εγκριθούν άμεσα οι αναρρωτικές όλων των εργαζομένων που έχουν θετικό τεστ και χωρίς την ανάγκη ενστάσεων από πλευράς εργαζομένων!

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας!».