Ηράκλειο: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στον τουρισμό (upd)

από Stavros Giakouvis

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλήττονται από την κατάρρευση του τουρισμού λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα βιώνουν την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Ηρακλείου.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη στην πλατεία Ελευθερίας, όπου αντιπροσωπία συνδικαλιστών επέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Κεντρικό αίτημα των εργαζόμενων είναι να πάψει η κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει ως άνεργους, καθώς ο λόγος για τον οποίο δεν επέστρεψαν στις δουλειάς τους με την έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι η απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Με αυτό το δεδομένο διεκδικούν να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοι επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας και ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, όπως ισχύει για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κλάδων που πλήττονται.

«Δίνουμε μία τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης. Αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα μας θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Θα μας βρουν μπροστά τους!» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Στ.Αρναουτάκης: 3,5 δισ. ευρώ το πλήγμα για τον τουρισμό στην Κρήτη

Την στήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμό του νησιού ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ! Μάλιστα σε αυτό το ποσό αν προστεθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ, αλλά και οι απώλειες πολλών επιχειρήσεων από την κατάρρευση τη Thomas Cook, «από την οικονομία της Κρήτης χάθηκαν 4 δισ. ευρώ σε διάστημα μόλις ενός έτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του επεσήμανε την στήριξη του στη δίκαιη, όπως είπε διαμαρτυρία των εργαζομένων επισημαίνοντας, ότι, «για την Κρήτη ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης, καθώς το 50% του ΑΕΠ του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι σήμερα χωρίς δουλειά, να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Όλα τα αιτήματα που έχουν τεθεί σήμερα αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εμείς τα έχουμε θέσει στους συναρμόδιους Υπουργούς, και είναι σημαντικό ότι τις προτάσεις αυτές, για την στήριξη των εργαζομένων, τις ακούν θετικά».

Ν.Ηγουμενίδης: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό

«Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, μετά την μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στο κέντρο της πόλης οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού-τουρισμού.

Χ.Μαμουλάκης: Οι εργαζόμενοι του τουρισμού είναι σε απόγνωση και η Κυβέρνηση ονειρεύεται την… «Καραϊβική»

«Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βιώνουν το χειρότερο καλοκαίρι που θα μπορούσαν να φανταστούν. Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εργαζομένων, ενώ καθυστερεί εγκληματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου που αποτελεί την ‘βαριά βιομηχανία’ της χώρας. 20 Μαΐου σήμερα και ακόμα περιμένουμε», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Σ.Βαρδάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα των εργαζόμενων στον τουρισμό προς την κυβέρνηση, που συνεχίζει να σιωπά

«Δυστυχώς η κυβέρνηση, βαδίζοντας χωρίς σχέδιο για τον τουρισμό, δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, οδηγώντας τους σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς δεν εργάζονται εδώ και μήνες», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και συμμετείχε στη μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης.