Ηράκλειο: Καταλήψεις και διαδήλωση μαθητών για τα υγειονομικά μέτρα

από Stavros Giakouvis

Μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους του Ηρακλείου πραγματοποίησαν το πρωί μαθητές σχολείων της πόλης, την ίδια ώρα που συνολικά 32 γυμνάσια και λύκεια του νομού τελούσαν υπό κατάληψη.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή όσα τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, που ουσιαστικά περιορίζονται στην υποχρέωση χρήσης μάσκας. Ειδικότερα οι μαθητές ζητούν να αποσυμφορηθούν τα σχολικά τμήματα ώστε να λειτουργούν με μέγιστο αριθμό τα 15 άτομα ανά τάξη, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί αλλά και καθαρίστριες, να μοιραστούν καινούργιες μάσκες κατάλληλου μεγέθους, περισσότερα αντισηπτικά και άλλα.

Αντιδρούν παράλληλα και σε σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως η θέσπισης της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, με τα οποία δηλώνουν κάθετα αντίθετοι.

 

Οι μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο του Ηρακλείου κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα και πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Από την έναρξη της διαδήλωσης και καθ όλη τη διάρκεια της πορείας μέλη των 15μελών συμβουλίων καλούσαν συχνά τους συμμαθητές τους να φορούν μάσκες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η διαμαρτυρία τους δεν σχετίζεται με τις αντιδράσεις των αρνητών της μάσκας.

Καταλήψεις σε 32 σχολεία

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση προέρχονταν από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Ειδικότερα σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου συνολικά 32 σχολεία παρέμειναν και σήμερα κλειστά. Πρόκειται για τα γυμνάσια 1ο, 4ο, 5ο, 9ο, 10ο Μελεσών, Βαγιονιάς , Καστελίου, Αρχανών, Θραψανού, Γουβών, Πόμπιας και Αγίου Μύρωνα, τα λύκεια 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 13ο, Πόμπιας, Καστελίου, Τυμπακίου, Αρχανών, Γουβών, Αγίου Μύρωνα και Επισκοπής, καθώς επίσης τα ΕΠΑΛ 2ο, 6ο και Μοιρών.

Συμπαρίσταται η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης

Την συμπαράστασή της στα αιτήματα των μαθητών για τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, καλώντας τις ενώσεις – μέλη της να αγωνιστούν μαζί με τα παιδιά για την προστασία των σχολικών μονάδων. Καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια της κυβέρνησης «να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν το δύσκολο, αλλά δίκαιο αγώνα των παιδιών μας, με περιεχόμενο και ουσιαστικά αιτήματα, που παλεύουμε γονείς και εκπαιδευτικοί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα.

Τα παιδιά μας ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση.

Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν από Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμους:

♦ μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών – 15 μαθητές ανά Τμήμα.

♦ μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού.

♦ μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά). Με ευθύνη του Κράτους να μοιραστούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γιατί σήμερα τις πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.

♦ με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού.

Γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα μας: τη μόρφωση και την υγεία.

Να κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και την μόρφωση των παιδιών μας. Να κάνουμε τους συλλόγους γονέων ποιο μαζικούς και δυνατούς. Γιατί κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και απαιτούμε μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Καταλήψεις και μεγάλη διαδήλωση στα Χανιά

Με καταλήψεις σχολείων συνεχίζουν και οι μαθητές στα Χανιά, όπου επίσης σήμερα πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας ως «αρνητές της κοροϊδίας, όχι της μάσκας».

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση σε κεντρικούς δρόμους, με κατάληξη τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην κινητοποίησαν συμμετείχαν και πολλοί καθηγητές, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων. Στη ανακοίνωσή τους οι καθηγητές διεκδικούν:

♦ Μέχρι 15 παιδιά ανά αίθουσα, ανάλογα με το εμβαδόν

♦ Αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και χώρων, ενοικίαση ακόμη και ιδιωτικών χώρων για εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού αιθουσών

♦ Δωρεάν τεστ για καθηγητές και μαθητές

♦ Διορισμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και υγειονομικού προσωπικού στα σχολεία

♦ Άδειες για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, κατ οίκον διδασκαλία για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

♦ Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία

♦ Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

♦ Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, νέες ΜΕΘ και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στον νομό Χανίων καταλήψεις έγιναν σήμερα στα γυμνάσια 7ο, και Νέας Κυδωνίας, τα λύκεια 2ο, 4ο, Κισσάμου, Βάμου, Ακρωτηρίου και Σούδας, καθώς και τα ΕΠΑΛ 1ο, Βρυσσών και Ακρωτηρίου.

Καταλήψεις πραγματοποιούν επίσης οι μαθητές σε πολλά σχολεία στο Ρέθυμνο. Ειδικότερα υπό κατάληψη βρίσκονταν νωρίς το πρωί τα γυμνάσια Επισκοπής, Περάματος, Ατσιποπούλου και του Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, καθώς επίσης τα λύκεια 1ο, 2ο, 3ο, Επισκοπής, Περάματος και το Πειραματικό Λύκειο.