Μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς πολίτες αλλά και τη διενέργεια έρευνας από το λιμεναρχείο έχουν προκαλέσει οι εικόνες εκτεταμένης ρύπανσης της θάλασσας, στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και τις διαπιστώσεις των λιμενικών, το φαινόμενο εντοπίζεται σε παράκτιες περιοχές ανατολικά και δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, χωρίς μέχρι τώρα να καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί η πηγή της ρύπανσης. Από το λιμεναρχείο δεν έχει αποκλειστεί ωστόσο να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, που σχετίζεται με την ραγδαία αύξηση μικροοργανισμών στο θαλάσσιο περιβάλλον και ονομάζεται ερυθρά παλίρροια. Σε κάθε περίπτωση, κάθε καταγγελία που γίνεται από πολίτες διερευνάται.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και σήμερα, πολίτες κατήγγειλαν στο λιμεναρχείο θαλάσσια ρύπανση στις περιοχές της Αγίας Πελαγίας και της Αμμουδάρας, δυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Σκάφος του λιμενικού μετέβη επιτόπου για αυτοψία και οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν, όπως άλλωστε είναι φανερό από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Στο Κοκκίνη Χάνι και τις Κάτων Γούβες
Παρόμοιες καταγγελίες έγιναν επίσης για θαλάσσια ρύπανση στα παράλια ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι τις Κάτω Γούβες. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση πολίτες κατάγγειλαν ότι η ρύπανση οφείλεται σε λύματα που χύνονταν παράνομα στη θάλασσα μέσω αγωγού.
Αυτόπτες μάρτυρες της θλιβερής εικόνας που παρουσίαζε σήμερα η παραλία έγιναν εκατοντάδες πολίτες, που βρέθηκαν στην περιοχή για να κολυμπήσουν.
Κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές εκφράζουν έντονη ανησυχία για το φαινόμενο, αλλά και τη βεβαιότητα ότι οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.
Τις τελευταίες ώρες το λιμενικό έχει εντατικοποιήσει τις έρευνες, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχουν διαπιστωθεί οι αιτίες της ρύπανσης.
Ρύπανση και στα νότια παράλια
Καταγγελίες για ρύπανση της θάλασσας έγιναν και στην περιοχή της Μεσαράς. Σύμφωνα με τη σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά το πρόβλημα εντοπίστηκε αρχικά στην παραλία του Καλαμακίου, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εκτείνεται σε μεγάλο μήκος του παραθαλάσσιου μετώπου, από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι τον Κομό. Άγνωστη και σε αυτήν την περίπτωση παραμένει η εστία της ρύπανσης.