Η καταγγελία του 11ου Λυκείου και η επίλυση

από Βασίλης Σπυριδάκης

Επιλύθηκε με παρέμβαση του αντιδημάρχου παιδείας, δια βίου μάθησης και καινοτομίας, κ. Βλαχάκης το ζήτημα του μουσικού σχήματος «11 & κάτι» του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου μετά την καταγγελία στην οποία προχώρησε η καθηγήτρια του σχολείου.

Η ανακοίνωση για την επίλυση του ζητήματος

Μετά τη δημοσίευση της καταγγελίας μας ως μουσικού σχήματος «11 & κάτι» του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, σήμερα νωρίς το πρωί ο αντιδήμαρχος παιδείας, δια βίου μάθησης και καινοτομίας, κ. Βλαχάκης, επικοινώνησε με τον διευθυντή και ζήτησε να μας συναντήσει στο γραφείο του. Στη συνάντηση αυτή ο αντιδήμαρχος, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του καμία πρόθεση να παρακωλύσει με οποιονδήποτε τρόπο τις δραστηριότητες του μουσικού μας σχήματος. Αναγνωρίζουμε ότι χτες βιαστήκαμε να ερμηνεύσουμε ως απαγόρευση εισόδου μας την ενέργεια αλλαγής της κλειδαριάς του συγκροτήματος και ενεργήσαμε εν βρασμώ λόγω και του άγχους που λογικά υπάρχει εν όψει και της επικείμενης εκδήλωσης την Πέμπτη. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να κατηγορήσουμε τον κ. Βλαχάκη, τις προσπάθειες του οποίου για τα σχολεία μας εκτιμούμε. Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος επέλυσε το θέμα με τον διευθυντή μας παρουσία και του φύλακα του σχολικού μας συγκροτήματος.

Ως εκ τούτου, ευχαριστούμε πολύ τη δημοτική αρχή, και ιδιαιτέρως τον κ. Βλαχάκη, για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, την άμεση ευαισθητοποίησή του και την ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα να έχουμε πρόσβαση στο χώρο όπου προετοιμάζουμε τις εκδηλώσεις μας και που νιώθουμε σαν δεύτερο σπίτι μας. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οι στόχοι μας όσον αφορά τα σχολειά που θέλουμε είναι κοινοί. Ότι και ο ίδιος ονειρεύεται και επιδιώκει σχολειά ανοιχτά στην τοπική κοινωνία, που θα είναι εστίες πολιτισμού και αθλητισμού. Εξάλλου, δεν ξεχνάμε ότι με δική του πρωτοβουλία αναβίωσε τα τελευταία δύο χρόνια το μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ του δήμου Ηρακλείου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον αντιδήμαρχο και ελπίζουμε να τον δούμε σε κάποια από τις συχνές εμφανίσεις μας στην πόλη του Ηρακλείου και στο σχολείο μας. Είμαστε εξάλλου σίγουροι ότι με τη στήριξη των τοπικών φορέων και με την ακούραστη προσπάθεια πολλών εκπαιδευτικών τα σχολειά της πόλης μας μπορούν να γίνουν όπως τα ονειρευόμαστε, αντίθετα με τις επιδιώξεις όσων τα επιθυμούν περίκλειστες «φυλακές».

Για το μουσικό σχήμα «11 & κάτι»

Ξένια Περακάκη (φιλόλογος 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου)

Η καταγγελία

Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» έχει οργανωθεί από το 2009 στο 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Αποτελείται από μαθητές του σχολείου που ασχολούνται με τη μουσική και παίζει διάφορα είδη, ανάλογα και με τις προτιμήσεις των μελών του σχήματος κάθε φορά. Πλαισιώνει μουσικά τις επετειακές εκδηλώσεις, αλλά και συμμετέχει σε φεστιβάλ τοπικών φορέων κάθε χρόνο. Μάλιστα στις εκδηλώσεις εκτός σχολείου συμμετέχουν κάποιες φορές και λίγοι απόφοιτοι, παλιά μέλη του σχήματος. Ο χώρος όπου γίνεται η προετοιμασία των εκδηλώσεων είναι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου, μία από τις μικρές αποθήκες της οποίας χρησιμοποιείται ως χώρος φύλαξης των οργάνων, ως ο δικός μας χώρος συνάντησης, το «αιθουσάκι μας», όπως χαρακτηριστικά το λένε τα παιδιά εδώ και εννιά χρόνια.

Σήμερα λοιπόν πληροφορηθήκαμε από το φύλακα του σχολείου μας ότι οι κλειδαριές άλλαξαν, με την εντολή του αντιδημάρχου παιδείας- δια βίου μάθησης και καινοτομίας, κ. Βλαχάκη, να έχουν κλειδί πλέον μόνο ο διευθυντής και οι υποδιευθυντές του σχολείου – δηλαδή όχι η υπεύθυνη της μουσικής ομάδας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω των συχνών παραπόνων προς την αντιδημαρχία ζευγαριού γειτόνων οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους έχουν στοχοποιήσει επανειλημμένως το μουσικό σχήμα και μέσω αυτού το σχολείο, αν και πάντα φροντίζουμε οι πρόβες να γίνονται εκτός ωρών κοινής ησυχίας. Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες τα παιδιά ετοιμάζονται για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ του δήμου Ηρακλείου «Τέχνη καθ’ οδόν», στο πλαίσιο του οποίου θα εμφανιστούν την Πέμπτη το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στόχος του παρόντος κειμένου δεν είναι να αναφερθούμε στη δικαιοδοσία της αντιδημαρχίας όσον αφορά τη χρήση του σχολείου μας, για το οποίο θα επιληφθεί ο διευθυντής μας σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο. Ούτε να αναφερθούμε στις δήθεν ευχαριστίες για τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις, όπως το μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ, η οποία για να επιτευχθεί βέβαια χρειάζεται καθημερινή προετοιμασία από τα παιδιά σε ώρες που προφανώς δε λειτουργεί το σχολείο και τις οποίες αφιερώνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Στόχος μας είναι να ρωτήσουμε τον αντιδήμαρχο (καινοτομίας εκτός των άλλων) τι λογής σχολεία θέλει; Εμείς θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό, που θα είναι χώρος έκφρασης και δημιουργίας, όπου οι μαθητές θα έρχονται με κέφι και μεράκι και θα ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο, τον αθλητισμό. Ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, που θα στηρίζεται σε αυτό και θα το στηρίζει με κάθε αφορμή. Και αυτό είναι το 11ο Λύκειο εδώ και πολλά χρόνια. Ας επισκεφθεί την ιστοσελίδα του σχήματος ο αντιδήμαρχος και ας δει στο ημερολόγιο τη δράση του εδώ και εννιά χρόνια –αφού παρά τις επίμονες προσκλήσεις μας δεν έχει καταφέρει να παρευρεθεί σε καμία εκδήλωσή μας.

Ενδεικτικά μόνο, έχουμε συνεργαστεί με το δήμο Ηρακλείου αρκετές φορές, με την Περιφέρεια Κρήτης, με το Europe Direct of Crete για συναυλίες αλληλεγγύης, με πολιτιστικούς συλλόγους, με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, με το ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου, με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με την Ένωση Γονέων του δήμου Ηρακλείου. Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» υπήρχε και πριν την τωρινή δημοτική αρχή και θα υπάρχει και μετά από αυτήν. Όπως θα υπάρχει και θα δίνει χρώμα στο 11ο Λύκειο και η θεατρική ομάδα και η λέσχη ανάγνωσης και όλες οι προσπάθειες των ακούραστων εκπαιδευτικών που δίνουν την ψυχή τους για τους μαθητές τους και το σχολειό που ονειρεύονται. Το ερώτημα είναι: η δημοτική αρχή Ηρακλείου ποιο σχολειό ονειρεύεται;

Για το μουσικό σχήμα «11 & κάτι»

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ξένια Περακάκη (φιλόλογος)