Επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων για το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης»

από Stavros Giakouvis

Να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις των φορέων του Ηρακλείου σχετικά με την εμπλοκή του ΤΑΪΠΕΔ στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης επιχείρησε σήμερα το ίδιο το Ταμείο, χωρίς ωστόσο όπως φαίνεται να κατορθώσει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Μία ημέρα μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε για το επίμαχο θέμα ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός με τη συμμετοχή όχι μόνο στελεχών του δήμου, αλλά και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών του νομού, καθώς και εκπροσώπων άλλων φορέων, η απάντηση του ΤΑΪΠΕΔ ήρθε μέσω ενός συμβούλου του ταμείου, του κ. Σταμπoυλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη συγκλήθηκε μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΤΑΪΠΕΔ στη ΔΕΘ, για την εμπλοκή του Ταμείου στην ωρίμανση μελετών αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου, μέσω της νέας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας PPF. Όπως ήταν αναμενόμενο η αναφορά αυτή προκάλεσε εύλογες ανησυχίες, με δεδομένο ότι ρόλος του ΤΑΪΠΕΔ είναι η ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Λότζια συμφώνησαν ότι θα λειτουργήσουν συλλογικά με στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της έκτασης, με δεδομένα όχι μόνο τις ανάγκες της περιοχής αλλά και το γεγονός ότι κατά το 1/3 η έκταση ανήκει στον δήμο Ηρακλείου.

Από την πλευρά τώρα ο σύμβουλος του ΤΑΪΠΕΔ κ. Σταμπουλίδης εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου (Ράδιο Κρήτη) να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει απόφαση που να παραχωρεί το αεροδρόμιο ‘Ν.Καζαντζάκης’ στο ΤΑΪΠΕΔ». Την ίδια διαβεβαίωση έδιναν ανώνυμα και άλλα στελέχη του ΤΑΪΠΕΔ σε μέσα ενημέρωσης της Κρήτης.

Επιμένει ο δήμος Ηρακλείου

Οι δηλώσεις αυτές δεν στάθηκαν φυσικά αρκετές για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί και να αλλάξουν την κοινή απόφαση των φορέων της Κρήτης να ζητήσουν συνάντηση απευθείας με τον υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή, για το επίμαχο θέμα.

«Κανένας συναγερμός δεν είναι λάθος» ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα.

«Η δημοτική αρχή θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε πρόταση γίνει ερήμην της τοπικής κοινωνίας, πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, που το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου ‘Ν.Καζαντζάκης’ έχει υπεροπτικά χαρακτηριστικά και θα επηρεάσει οικονομικά όλη την ανάπτυξη της Κρήτης», ήταν και η απάντηση που έδωσε στο ίδιο πνεύμα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου Γιώργος Καραντινός, μιλώντας στον Star fm 88, 4 και τον Βασίλη Σπυριδάκη.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: «Το μαύρο – άσπρο από το ΤΑΪΠΕΔ»

«Το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να κάνει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με την εμπλοκή του Ταμείου στην επόμενη μέρα της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου ‘Νίκος Καζαντζάκης’. Αφού παραδέχτηκε ότι όντως έκανε αναφορά, από τη Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο ‘Νίκος Καζαντζάκης’ και τις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου, προσπάθησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι ήταν ένα απλό «παράδειγμα» έργου. Δεν πείθει κανέναν» καταγγέλλουν από την πλευρά τους οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν.

«Κατανοούμε την ανάγκη της κυβέρνησης της ΝΔ να αναδιπλωθεί έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις του δήμου Ηρακλείου και των τοπικών φορέων, θα πρέπει όμως και οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία απόφαση που θα αφορά την επόμενη μέρα για την έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου ‘Νίκος Καζαντζάκης’, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Ούτε καν ως ‘παράδειγμα’», συμπληρώνουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: «Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη παλαιοκομματικές τακτικές ‘λαγών’ και ‘μέτρησης αντιδράσεων’, ας λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και ας καταλάβουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ‘Νίκος Καζαντζάκης’ το Ελληνικό της Κρήτης».

Χ.Μαμουλάκης: Να ξεκαθαρίσει ο κ. Καραμανλής ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει την έκτασης του αεροδρομίου

Ιδιαίτερα αιχμηρός για το επίμαχο θέμα ήταν ο βουλευτής και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σε συνέντευξή του στον Star fm 88,4 και τον Βασίλη Σπυριδάκη. «Εδώ και ενάμιση χρόνο ο κ. Καραμανλής αρνείται να φέρει στη βουλή τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γιατί θέλει να κρύψει ότι υπέγραψε για ιδιωτικοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου… Ο κ. Σταμπουλίδης του ΤΑΪΠΕΔ, όπως και κάθε κ. Σταμπουλίδης, δεν πείθουν κανέναν όταν λέει ότι τυχαία ανέφερε ως παράδειγμα ωρίμανσης έργου το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να πάρει δημόσια ξεκάθαρη θέση για το θέμα που απασχολεί τον λαό της Κρήτης: «Θα είμαι ο πρώτος, εγώ και οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παραδεχθούμε ότι κάναμε λάθος, αν πολύ απλά ακούσουμε τον κ. Καραμανλή έστω και τώρα, να ξεκαθαρίζει επισήμως ότι το σημερινό αεροδρόμιο ‘Ν.Καζαντζάκης’ και η έκταση φιλέτο για το νησί μας και τη χώρα, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν και δεν θα ενταχθούν άμεσα ή έμμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ. Τι πιο απλό, πιο κρυστάλλινο και ξεκάθαρο από αυτό. Προσωπικά θα ζητήσω και συγνώμη από τον κ. Καραμανλή. Αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, γιατί οι προθέσεις τους είναι συγκεκριμένες και οι δεσμεύσεις που έχουν απέναντι σε συγκεκριμένους ολιγάρχες και συγκεκριμένα συμφέροντα τους οδηγούν στις διαδικασίες που ακολουθούν».