Παλίγκρεμνο Ρεθύμνου: Απαγόρευση κάθε παρέμβασης από το Ειρηνοδικείο

από Βασίλης Σπυριδάκης

Ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου η απόφαση του Ειρηνοδικείου αναφορικά με την επένδυση στο Παλίγκρεμνο, στον Πλακιά Ρεθύμνου. Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στην απαγόρευση κάθε παρέμβασης στην επίδικη κοινόχρηστη οδό μέχρι και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 21 Ιουνίου.

Η έρευνα αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος με χρονολογία από το 2020, για την προστασία του Παλίγκρεμνου και το «πάγωμα» των όποιων οικοδομικών εργασιών ή αδειών με fast track διαδικασία, που ως φαίνεται δεν ακολούθησαν οι τοπικές Αρχές, ενώ ταυτόχρονα δημοσιοποιείται για πρώτη φορά ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου δέχτηκαν μέχρι και εξώδικο από την πλευρά των επενδυτών, γιατί καθυστερούσαν… την έκδοση της οικοδομικής άδειας! Συγκεκριμένα, υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η πλευρά της ιδιοκτησίας άσκησε «πιέσεις» στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου, αποστέλλοντας εξώδικο προκειμένου να «τρέξει» η προέγκριση και η έγκριση γρηγορότερα, κρίνοντας ότι καθυστερούσε αδικαιολόγητα. Μάλιστα, το εξώδικο, που αναστάτωσε κατά πληροφορίες ολόκληρο τον Δήμο Ρεθύμνου, κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα, κατηγορώντας υπαλλήλους ότι «νόθευσαν» την αίτηση οικοδομικής άδειας, δηλώνοντας ευθέως ότι θα προσφύγει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια αξιώνοντας μέχρι και οικονομικές απαιτήσεις για ζημία και ηθική βλάβη!

Την ίδια ώρα, νέες διαστάσεις της υπόθεσης έρχονται στο φως, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου τώρα επανεξετάζεται ως προς τη νομιμότητα των δικαιολογητικών, και όχι μόνο! Μάλιστα, δεν είναι μόνο ο Δήμος Ρεθύμνου που κάνει «φύλλο και φτερό» την άδεια που εξέδωσε η Υπηρεσία του στις 15 Απριλίου 2022. Είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου, που ανακαλεί τη βεβαίωση που είχε εκδοθεί υπηρεσιακώς από τις δημοτικές υπηρεσίες, για μη κατάληψη δημοτικού χώρου από την επένδυση και το εργοτάξιο.