• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ακούστε τώρα

iNotos.gr

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    • ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ακούστε τώρα
ΚρήτηΠολιτισμός

Έγινε η απονομή του Βραβείου Ηθικής Τάξεως

10 Νοε 2019

Στον συλλέκτη Έργων Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη απένειμε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το εφετινό Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου, σε μια όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου στην γεμάτη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. 

Η τελετή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανιδάκη, εκπροσώπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον κ. Πορταλάκη.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, στον δικό του σύντομο χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με το Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα του τόπου μας, με μεγάλη προσφορά στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό μας, τιμήθηκαν ως σήμερα: ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και προσφάτως, κατά την δική μας θητεία, ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), το 2016,  ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το 2017, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (το ΙΤΕ), το 2018. 

    Για το 2019, η πρόταση Βράβευσης του κ.  Ζαχαρία Πορταλάκη, έγινε ενθέρμως δεκτή: από την Επιτροπή του Βραβείου, από το Δημοτικό Συμβούλιο, και από την κοινωνία της Πόλης μας.

 Με αφετηρία το Ηράκλειο, όπου γεννήθηκε και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των σπουδών του, ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, από κοινού με την ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία, και παρακινημένος από την αγάπη και τον θαυμασμό του για τις Εικαστικές Τέχνες, συγκρότησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και χριστιανικών εικόνων, και καλλιτεχνικών φωτογραφιών. 

     Το Ηράκλειο ευεργετήθηκε τα τελευταία χρόνια από την γενναιόδωρη προσφορά του κ.  Ζαχαρία Πορταλάκη, καθώς, τον Μάιο του 2014, η «Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών», έγινε αποδέκτης δωρεάς του, αποτελούμενης από εξήντα πέντε φορητές εικόνες (που δημιουργήθηκαν από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα). Μαζί με την μόνιμη πια παρουσίαση αυτών των χριστιανικών εικόνων, στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της πόλης μας, πραγματοποιήθηκαν, από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη τέσσερις εξαιρετικές Εκθέσεις με δημιουργίες των: Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, και Ακριθάκη.

    Όλοι, ασφαλώς, συμφωνούμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί μια κορυφαία πτυχή της κοινωνίας μας, και την πιο αυθεντική ταυτότητα της χώρας μας. Ένας άνθρωπος που προσέφερε αφιλοκερδώς μεγάλα έργα της χριστιανικής Τέχνης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και που συνεχίζει να μυεί το φιλότεχνο κοινό στα επιτεύγματα της υψηλής ζωγραφικής, αναμφίβολα αναδεικνύεται σε αληθινό ευεργέτη της. 

   Αγαπητέ Ζαχαρία, εύχομαι κάθε καλό στην προσωπική και στην οικογενειακή σου πορεία. Να είσαι πάντα δυνατός και δημιουργικός».

Ακολούθως, μίλησαν για το τιμώμενο πρόσωπο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της ΕΚΙΜ Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος. 

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος απένειμε  στον Ζαχαρία Πορταλάκη το Βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από μετάλλιο ειδικά φιλοτεχνημένο για την περίσταση. 

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο κ. Πορταλάκης, εμφανώς συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, αφιέρωσε το Βραβείο στους γονείς του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ότι αυτή η τιμή είναι μεγαλύτερη από όσα έχω κάνει για τον τόπο μου. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω ακόμα περισσότερα ώστε να σταθώ αντάξιός της». \

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. 

Παράλληλα με την τελετή, στον χώρο της Βασιλικής έγιναν και τα εγκαίνια έκθεσης με Έργα Τέχνης από την συλλογή του κ. Πορταλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου. 

 

0
Facebook Twitter Google + Pinterest

Δείτε ακόμα...

Στην εκδήλωση της 6ης Παγκόσμιας συνάντησης Απόδημου Ελληνισμού...

Οκτώ μέρες, οκτώ παραστάσεις ερασιτεχνικού θεάτρου στην Ιεράπετρα

Στις φλόγες αυτοκίνητο στα Χανιά

Χ.Μαμουλάκης: Κυβερνητικός εμπαιγμός στους μικρο-ιδιοκτήτες με τις μειώσεις...

Δύο συλλήψεις στο Ηράκλειο για πάνω από 155...

Νέος σεισμός: 5,2 Ρίχτερ ξύπνησαν το Ηράκλειο

Ακολουθήστε μας

Facebook Twitter Instagram Youtube Email

ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ

Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image
Promotion Image

Στοιχεία Επικοινωνίας

iNotos.gr & Κόκκινο Κρήτης 88,4fm 

Διεύθυνση: Θησέως 3, 2ος όροφος
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2810 211797
Δημοσιογραφικό και Εμπορικό τμήμα: [email protected]

Κατηγορίες

Bloggers Αφιερώματα Διάφορα Εκλογές Ελλάδα Ενδιαφέρουν... Η Γνώμη των Υποψηφίων Η φωτογραφία της ημέρας Θέματα Κρήτη Κόσμος Λοιπά Θέματα Μουσική Ποιοι είναι οι Υποψήφιοι Πολιτισμός Προτείνουμε Πρωτοσέλιδα Συνεντεύξεις Σχόλια

Ακολουθήστε μας

Facebook Twitter Instagram Youtube Email

© iNotos.gr - All Right Reserved
designed & developed by Haris Papadakis