Δασικοί Χάρτες: Νέες υποσχέσεις Σκρέκα προς τους αγρότες της Κρήτης

από Stavros Giakouvis

Συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης για τα προβλήματα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση των δασικών χαρτών είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα,

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τους αγρότες για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με την την επίλυση των προβλημάτων, μεταξύ αυτών και για την εξαίρεση από τον χαρακτηρισμό ως δασικών των εκτάσεων μόνο με ασπάλαθους. Όπως είπε, μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον περασμένο Απρίλιο, η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Αμυρά. Κατά συνέπεια αυτή κατέστη υποχρεωτικά εκτελεστή από το σύνολο των δασικών υπηρεσιών της χώρας μας.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε ακόμη για ταχύτατη επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων στις περιοχές της χώρας που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, όπως είναι και η Κρήτη. Όπως μάλιστα ανέφερε, εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος με σαφείς κατευθύνσεις για όλα τα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νόμου 4819.

Επισήμανε ότι για την ολοκλήρωση των οριζόντιων διορθώσεων στους δασικούς χάρτες και την εξέταση διοικητικών πράξεων που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν χορηγηθεί δύο φορές παρατάσεις έξι και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξαίρεση των δασωμένων αγρών με νομοθετική ρύθμιση εντός του επόμενου μήνα και την ασφαλή αντιμετώπιση εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων, σε απόλυτη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.