Χανιά: Καθηγητές να καταδώσουν τους μαθητές τους ζητά εγγράφως η αστυνομία!

από Stavros Giakouvis

Πρακτικές της αστυνομίας από άλλες εποχές αποκαλύπτει έγγραφο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα Χανιά, με βάση το οποίο το αστυνομικό τμήμα Πλατανιά αναζητά τα στοιχεία ταυτότητας μαθητών που φέρονται ότι άρχισαν κατάληψη στο σχολείο τους.

Ειδικότερα στο έγγραφο, που αποκάλυψε το τοπικό ειδησεογραφικό σάιτ zarpanews.gr, αναφέρει ότι η η αστυνομία ενημερώθηκε, προφανώς τηλεφωνικά, ότι στις 29 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την περασμένη Τρίτη), στις 5:30 το πρωί, «ομάδα 6-7 μαθητών που πρόσφατα εκλέχθηκε στο 15μελές» έκλεισε την εξωτερική πόρτα του σχολείου «με σκοπό τον χαβαλέ» και, δεύτερον, ότι το σχολείο επικοινώνησε με τους κηδεμόνες των παιδιών, αλλά μόνο ένας σήκωσε το τηλέφωνο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αστυνομία συμπέρανε ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου γνωρίζουν την ταυτότητα των μαθητών που εμπλέκονται στην κατάληψη και ζητούν εγγράφως από τους καθηγητές να γίνουν καταδότες των παιδιών. Ζητούν συγκεκριμένα να ενημερωθούν για τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μαθητών, αλλά και τα στοιχεία των γονιών τους. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στον παραλογισμό ο οι αστυνομικοί ζητούν να μάθουν τις ακριβώς συζήτησαν οι εκπαιδευτικοί με έναν γονέα, με τον οποίο συνομίλησαν τηλεφωνικά, αλλά ακόμη και τις απόψεις του γονέα, καθώς ρωτούν τους εκπαιδευτικούς «τι αναφέρατε στον κηδεμόνα του ανηλίκου, τι θέση πήρε ο κηδεμόνας σε αυτά που του δηλώσατε»!

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου θορύβησε τις αστυνομικές αρχές και με ανακοίνωσή της έσπευσε να διευκρινίσει ότι το επίμαχο έγγραφο στάλθηκε στο σχολείο έπειτα από σχετική εισαγγελική εντολή.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:

«Σχετικά με έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων, που διακινείται σε ιστοσελίδες και σε social media, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

το έγγραφο αυτό συντάχθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων, που απεστάλη για εκτέλεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά,

♦ αφορά σε διερεύνηση περιστατικών για τα οποία ενημερώθηκαν εγγράφως οι εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές και τα οποία

♦ περιλαμβάνονται στο περιεχόμενου του παραπάνω εγγράφου του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά».

Αρνούνται οι καθηγητές να γίνουν καταδότες

Σε κάθε περίπτωση η είδηση έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων. Οι καθηγητές ξεκαθαρίζουν ότι αρνούνται να γίνουν καταδότες των μαθητών τους. Η πλειοψηφία εξάλλου των εκπαιδευτικών διαφωνούν με τις καταλήψεις αλλά αναγνωρίζουν ως δίκαια και συμφωνούν με τα αιτήματα των μαθητών για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού στα σχολεία.

Αθήνα: Κλήσεις σε μαθητές από την αστυνομία για συστάσεις

Η θλιβερή παρέμβαση της αστυνομίας στη σχολική κοινότητα δεν αφορά μόνο τα Χανιά. Καταγγελία που έρχεται στο φως από την πρωτοβουλία «Covid19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη», αναφέρει ότι στην Αθήνα, μαθητές έχουν δεχτεί κλήσεις από την ΕΛΑΣ ώστε να παρουσιαστούν στη ΓΑΔΑ, για να τους γίνουν συστάσεις για τις καταλήψεις σχολείων. Από την πλευρά της, η αστυνομία διαψεύδει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τις καταλήψεις.

Η Πρωτοβουλία «Covid19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη», σε ανάρτησή της, παρουσιάζει έγγραφο κλήσης ανηλίκου στην ασφάλεια ενώ αναφέρει: «Η αστυνομία στέλνει κλήσεις σε ανήλικους μαθητές να επισκεφθούν τη ΓΑΔΑ για να τους “υποβληθούν συστάσεις” για τις καταλήψεις σχολείων! Η κατασταλτική μανία της κυβέρνησης μας γυρίζει πίσω στην εποχή του “τεντιμποϊσμού”. Κάτω τα χέρια από τους μαθητές και μαθήτριες! Ο αγώνας τους είναι δίκαιος!».

Η αστυνομία στέλνει κλήσεις σε ανήλικους μαθητές να επισκεφθούν τη ΓΑΔΑ για να τους "υποβληθούν συστάσεις" για τις…

Δημοσιεύτηκε από Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη στις Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ από την πλευρά της, σε ανακοίνωση της διαψεύδει ότι έγιναν κλήσεις, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε μαθητές προκειμένου να τους υποβληθούν συστάσεις για καταλήψεις σχολείων.

Από την αστυνομία, υποστηρίζουν ότι το φωτοαντίγραφο του εγγράφου που εμπεριέχεται στις ανωτέρω αναρτήσεις αφορά σε κλήση ανηλίκου για συστάσεις, μετά από καταγγελία ανήλικης και γονέα της, για απειλές και εξυβρίσεις (δια ζώσης και διαδικτυακά) σε βάρος της ανήλικης, που δεν σχετίζονται με τις καταλήψεις. Ανάλογες κλήσεις, για το ίδιο θέμα, έχουν αποσταλεί και σε δυο ακόμα ανήλικους.

Πληθαίνουν τα περιστατικά

Ανεξάρτητα από το εν λόγω περιστατικό πάντως αυξάνονται οι καταγγελίες ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί εκφοβιστικές μεθόδους απέναντι στους μαθητές που μετέχουν στις καταλήψεις – ήδη σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει προσαγωγές – ενώ πριν λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο με αστυνομικούς να απειλούν μαθητές ότι θα τους συλλάβουν αν συνεχίσουν την κατάληψη.  Αντίστοιχα περιστατικά έγιναν και με «πρωταγωνιστές» γονείς αλλά και διευθυντές σχολείων.