Χ. Μαμουλάκης: Το φιλότιμο των Κρητικών δεν αλλάζει με κυβερνητικές εντολές

από Stavros Giakouvis

«Το φιλότιμο και τα αισθήματα αλληλεγγύης των Κρητικών, δεν αλλάζουν με κυβερνητικές εντολές» διαμηνύει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σχολιάζοντας τις ξενοφοβικές δηλώσεις τους υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανή, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από την Κρήτη.

Ειδικότερα ο κ. Στεφανής εμφανίστηκε αντίθετος με την επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων ΕΣΤΙΑ, όπως ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Κρήτης, αντί της δημιουργίας κλειστού κέντρου κράτησης στο νησί. Μάλιστα ο υφυπουργός υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ «στέλνει το λάθος μήνυμα» και ότι «είναι σαν να λέμε ανοίξαμε και σας περιμένουμε», παραβλέποντας το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και οι φορείς της Κρήτης το υλοποιούν υποδειγματικά, έχοντας αποσπάσει διεθνή διάκριση.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες ξενοφοβικές αναφορές του κ. Στεφανή και την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε: «Η κυβερνητική φιλοσοφία, ότι η φιλοξενία προσφύγων μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ δεν στέλνει σωστά μηνύματα καθώς δημιουργεί θετική εικόνα για τη χώρα μας ως υποδοχέα προσφύγων, οπότε και πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα, βρίσκει κάθετα αντίθετη την πλειονότητα των πολιτών της Κρήτης. Στον τόπο μας, έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουμε και ανθρωπιά και αισθήματα φιλοξενίας. Χάρη δε στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ‘ΕΣΤΙΑ’, πετύχαμε να φιλοξενούμε τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες κατατρεγμένες οικογένειες, με αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης. Λυπούμαστε που ο ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό έχει τέτοιες απόψεις, μας θλίβει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ οδεύει στο να κάνει την Ελλάδα ‘ουρά’ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Τους διαφεύγει όμως μια ουσιαστική ‘λεπτομέρεια’: Το φιλότιμο και τα αισθήματα αλληλεγγύης των Κρητικών, δεν αλλάζουν με κυβερνητικές εντολές».

Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από τον Χάρη Μαμουλάκη και 25 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί το υπουργείο για τη βιωσιμότητά του, καθώς και για το εάν – σε περίπτωση ανανέωσής του – εγγυάται την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων αλλά και την κάλυψη των υφιστάμενων κενών θέσεων φιλοξενίας.