
Παναγιώτης Τσακαλίδης (αριστερά) Οδυσσέας Ζώρας (δεξιά)
Την παραίτησή του από τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης υπέβαλε σήμερα ο καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, προκειμένου, όπως αναφέρει στην επιστολή του, να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Η παραίτηση του Πρύτανη δρομολογεί εξελίξεις στο Ίδρυμα, ωστόσο μέχρι την αντικατάσταση του, αναπληρώνεται από τον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανη, που εν προκειμένω είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης. Ο νέος πρύτανης, σύμφωνα και με σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, αναπληρώνει τον απερχόμενο, έως ότου το Πανεπιστήμιο Κρήτης οργανώσει νέες πρυτανικές εκλογές.
Ο Παναγιώτης Τσακαλίδης αναμένεται να ασκεί πλήρη καθήκοντα με τη σύμφωνη γνώμη και της Συγκλήτου, αφού αυτό είναι αναγκαίο λόγω των πολλαπλών διοικητικών ζητημάτων που αφορούν στο Πανεπιστήμιο.
Στην επιστολή του παραίτησή τους ο Οδυσσέας Ζώρας σημειώνει ότι η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να του αναθέσει την προεδρία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου αποτελεί τιμή για τον ίδιο προσωπικά αλλά ταυτόχρονα και αναγνώριση του κύρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς για πρώτη φορά επιλέγεται ενεργεία πρύτανης να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.
Ολόκληρη η επιστολή του απερχόμενου πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα αναφέρει:
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης σας ενημερώνω για την παραίτησή μου από τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η τιμητική επιλογή στο πρόσωπό μου από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων απαιτεί μια αυτονόητη, πλην όμως επιβεβλημένη διευκρίνιση. Με την επιλογή αυτή τιμάται το Πανεπιστήμιο Κρήτης το κύρος του οποίου παραμένει όλα τα χρόνια σταθερά υψηλό. Τιμάται το υψηλό αίσθημα καθήκοντος, η δέσμευση σε ένα κοινό όραμα αριστείας και η αποτελεσματικότητα των επιλογών και των πράξεων των πρυτανικών αρχών και όλων εσάς των συναδέλφων, που μας συνδράματε. Είναι δε, για τους λόγους αυτούς, η πρώτη φορά που αποφασίζεται η τοποθέτηση ενός εν ενεργεία Πρύτανη στη Διοίκηση ενός άλλου Α.Ε.Ι. της Χώρας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πορεία της παρούσας Πρυτανείας, που ξεκίνησε το 2016, συνεχίζεται ομαλά από τους Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος και ο απολογισμός του έργου μας θα τεθεί στην κρίση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο τέλος της θητείας της τον Αύγουστο του 2020. Μέχρι τότε, είμαι βέβαιος ότι η Πρυτανεία θα συνεχίσει αταλάντευτα το έργο της, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις και στις προσκλήσεις, που επιβάλλονται με ολοένα εντονότερους ρυθμούς.
Μέχρι τον απολογισμό του έργου μας, όταν και θα ευχαριστήσω και αποχαιρετήσω καθέναν από εσάς προσωπικά, επιθυμώ να εκφράσω την πεποίθηση ότι η Πρυτανεία θα ολοκληρώσει το έργο που προγραμματίστηκε από την έναρξη της θητείας της και τις συλλογικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς το συμφέρον και υπέρ του κύρους του Ιδρύματός μας. Παραμένω, όπως πάντα έπραττα, ενεργό μέλος του Ιδρύματος και αρωγός της κοινής μας προσπάθειας.
Οδυσσέας Ζώρας»