Αλ.Τσίπρας: Να μην αφεθούν οι σεισμόπληκτοι στην τύχη τους

από Stavros Giakouvis

Ανάκληση του ΦΕΚ που ακυρώνει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων για τους σεισμόπληκτους, άμεση χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες, κατάρτιση ολιστικού σχεδίου αποκατάστασης της περιοχής και ειδική μέριμνα για τους μαθητές στην ευρύτερη περιοχή πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αρκαλοχώρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στους δρόμους του πληγωμένου από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου Αρκαλοχωρίου συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη και τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη.

 

Περιηγήθηκε στο εμπορικό κέντρο της κωμόπολης, που χτυπήθηκε περισσότερο από τον σεισμό και συνομίλησε με πολλούς από τους επαγγελματίες. Επιτροπή των εμπόρων της περιοχής απευθυνόμενοι στον κ. Τσίπρα στάθηκαν ιδιαίτερα στο ΦΕΚ που εκδόθηκε για τις αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων, τονίζοντας ότι θεωρούν άδικη την πρόβλεψη για αποζημίωση σε ένα και μόνο ακίνητο καθενός από τους πληγέντες. «Μας ζητούν να επιλέξουμε αν θα μείνουμε χωρίς σπίτι ή χωρίς τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα ένας από αυτούς.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισαν επίσης εκπρόσωποι αγροτών της περιοχής, οι οποίοι του μετέφεραν τα προβλήματά τους, καθώς επίσης και ομάδων μαθητών της Γ’ λυκείου από το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου. Οι μαθητές παρέδωσαν μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα επιστολές με το αίτημά τους για άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.

«Να ερημώσει η περιοχή»

«Η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των κατοίκων και της καθημερινότητάς τους, όχι ένα απλό πέρασμα, μία τσικουδιά και να τους ξαναδεί μετά από ένα ενάμισι χρόνο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στις κάμερες και υπενθύμισε την εγκατάλειψη που εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι στο επίσης σεισμόπληκτο Δαμάσι Τυρνάβου: «να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει ολόκληρη την περιοχή στην τύχη της. Να μην γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, που οι αποζημιώσεις δόθηκαν έναν χρόνο μετά».

«Το κρίσιμο για το Αρκαλοχώρι και τα υπόλοιπα χωριά του Ηρακλείου είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «αρκετές μέρες μετά το σεισμό οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών δεν είναι κατοικήσιμες». «Δυστυχώς», επισήμανε «σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, η γραφειοκρατία είναι ανίκητη ακόμα και αν είναι πλέον με ψηφιοποιημένη μορφή».

Τέσσερις προτεραιότητες Τσίπρα

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις:

♦ Χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμο θέμα τις καταγγελίες των κατοίκων για το νέο ΦΕΚ που εξέδωσε η κυβέρνηση και το οποίο, όπως είπε «ουσιαστικά αναιρεί τις αποζημιώσεις που αρχικά δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι». Το συγκεκριμένο ΦΕΚ πρέπει να ακυρωθεί είπε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «πρέπει να ισχύσει η αρχική εκτίμηση για την αποκατάσταση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων της περιοχής».

♦ Στα άμεσα μέτρα ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε την «μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα». Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης όπως είπε θα πρέπει να χορηγηθεί στους εκατοντάδες εργαζόμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων «που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα». «Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

♦ Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις συνομιλίες που είχε και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε την ανάγκη να καταρτιστεί ένα «ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, ενδεχομένως και νέας ρυμοτόμησης στην περιοχή, με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών σε άλλους χώρους». Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ανοικοδόμηση δεν θα πρέπει να γίνει σε χώρο που να γειτνιάζει με τον σημερινό οικισμό και σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση.

♦ Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα παιδιά και τους μαθητές που συνάντησε, χαρακτηρίζοντας «απολύτως εύλογο και αυτονόητο» το αίτημά τους να μην κάνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλ εκπαίδευση, «να μην τελειώσουν το Λύκειο χωρίς να έχουν κάνει δια ζώσης εκπαίδευση». Ειδικά για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα του υπουργείου Παιδείας, ώστε να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές στο παρελθόν, σε σχέση με τη μοριοδότησή τους για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Και για όλα τα παιδιά της περιοχής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα διά ζώσης μαθημάτων, ακόμα και σε οικίσκους για ένα διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Περιοδεία σε Χουμέρι και Μελέσες

 

Μετά την επίσκεψή του στο Αρκαλοχώρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές επισκεπτόμενος αρχικά το χωριό Χουμέρι και στη συνέχεια τις Μελέσες του γειτονικού δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Καθόλη τη διάρκεια της περιοδείας του ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε συνεχώς με κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονταν και όλοι ανεξαιρέτως ζήτησαν την υποστήριξή του. «Δεν θέλουμε να φύγουμε από το χωριό μας», ήταν η χαρακτηριστική φράση που επανέλαβε πολλές φορές μία από τις κατοίκους του Χουμερίου που συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην πόλη του Ηρακλείου, όπου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους δημάρχους των σεισμόπληκτων περιοχών και άλλους εκπροσώπους φορέων του τόπου.