Αγανακτισμένοι οι αγρότες στα Χανιά

από Stavros Giakouvis

Στα όριά της έχει φτάσει η υπομονή αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά, αφού βλέπουν το κράτος να αγνοεί τις ανάγκες τους και να τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Σήμερα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια μετέβησαν στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η κτηνοτρόφοι πλημμύρισαν με γάλα τα σκαλιά στην κεντρική είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας.

«Βγαίνουμε στον δρόμο του αγώνα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας αυτοκίνητα ενάντια σε μια πολιτική που δίνει όλη την πίτα στους μεγάλους κι εμάς μας πετάει τα ψίχουλα! Ενάντια στις κυβερνήσεις και τους τοπικούς άρχοντες που μας κοροϊδεύουν, μας αγνοούν και μας χτυπάνε με γκλοπ και χημικά! Ενάντια σε εκείνους που ‘παίζουν’ τον ιδρώτα μιας χρονιάς, τις περιουσίες μας, για τα κέρδη τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε τοπικά μέσα ενημερώσης αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στον αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή οι αγρότες παρουσίασαν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων η χορήγηση αποζημιώσεων για τις απώλειες στο εισόδημά τους.

Αναλυτικά τα αιτήματα

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο λάδι, τα εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση.

– Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.

– Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Ειδικά για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή.

Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με ευθύνη του κράτους.

 Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

 Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια (τέλη, άρδευση, κλπ.).

 Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.

 Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.

 Όχι στις περικοπές επιδοτήσεων – ενισχύσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

 Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των «αγροτοδικείων!»

Πηγή: zarpanews.gr