Α.Ξανθός: Η πανδημία ανέδειξε την αξία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας

από Stavros Giakouvis

Να καθορίσει τις προτεραιότητες και τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ριζική αναδιάρθρωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον διάλογο που άνοιξε με τους φορείς της Κρήτης, οι οποίοι σχετίζονται με τον χώρο της Υγείας.

Ο διάλογος άρχισε μέσω της περιφερειακής διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Συζητάμε και διαμορφώνουμε με την κοινωνία το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της πανελλαδικής διαβούλευσης που ξεκίνησε η αξιωματική αντιπολίτευση, διοργανώνοντας αντίστοιχες συζητήσεις σε όλη τη χώρα.

Η διαδικτυακή περιφερειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Απρίλη, και αναμεταδόθηκε ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την διοργάνωση ανέλαβαν οι νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Α.Ξανθός: Δεν αρκεί η στήριξη των ανθρώπων και η ενίσχυση του εξοπλισμού στο ΕΣΥ

«Η πανδημία ανέδειξε την αξία των Δημοσίων Συστημάτων Υγείας παγκοσμίως. Δεν ήταν δεδομένο αυτό πριν από την πανδημία. Ειδικά στην Ελλάδα υπήρχε συστηματική λοιδορία κατά των κρατικών δομών. Μιλούσαν για χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών στις κρατικές δομές και για υψηλό επίπεδο αντίστοιχα στις ιδιωτικές. Όμως αυτό το αφήγημα κατέρρευσε με την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία ο κ. Ξανθός μίλησε για ένα ιδιαίτερο δύσκολο εγχείρημα, με φιλόδοξους στόχους: «Δεν αρκεί να στηρίξουμε μισθολογικά και με επιπλέον προσλήψεις το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Ούτε αρκεί να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δημόσιας δομές υγείας με εξοπλισμό. Αυτά είναι απολύτως αναγκαία. Οφείλουμε όμως παράλληλα να θεσπίσουμε δείκτες και να μετράμε τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, για να μπορούμε συνεχώς να κάνουμε παρεμβάσεις, να αναβαθμίσουμε συνολικά το σύστημα και με ποιοτικές υπηρεσίες να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Εκτός από τον Ανδρέα Ξανθό, κεντρικοί εισηγητές στην διαδικτυακή εκδήλωση είναι ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διευθυντής ΕΣΥ και εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μαγριπλής.

Στη διαβούλευση θα συμμετάσχουν επίσης με εισηγήσεις και παρεμβάσεις εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης που σχετίζονται με την Υγεία: από την πανεπιστημιακή – εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές και ειδικευόμενους, τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και τις οργανώσεις των υγειονομικών, στελέχη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη των επιστημονικών ενώσεων του νησιού, ιδιώτες γιατροί, καθώς επίσης εκπρόσωποι από συλλογικότητες ασθενών και συγγενών τους.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπυριδάκης.