Α.Ξανθός: Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτική αγορά υγείας και απαξιώνει τις ΤΟΜΥ

από Stavros Giakouvis

Την ανάγκη αναβαθμισμένης προνοσοκομειακής διαχείρισης της πανδημίας με ενεργό εμπλοκή όλων των δημόσιων δομών της ΠΦΥ, συμπεριλαμβανομένων των ΤΟΜΥ τόνισε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκειας συζήτησης στην βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε υποβάλει σχετικά με το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην πανδημία και το μέλλον της καινοτόμας και διεθνώς αναγνωρισμένης μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου, ανέφερε ο κ. Ξανθίς, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είναι ατελής (δεν προηγήθηκε ενίσχυση με προσωπικό, δεν υπάρχει ρόλος για τις ΤΟΜΥ ούτε οργανωμένη κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα) και προβληματικός (προβλέπει ραντεβού για εξέταση ύποπτων κρουσμάτων και μετακινήσεις γιατρών).

Ο κ. Ξανθός επίσης υπενθύμισε στον κ. Κοντοζαμάνη ότι οι ΤΟΜΥ είναι εθνικός μεταρρυθμιστικός στόχος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της, παρότι ο κ. Κικίλιας είχε δεσμευτεί στη βουλή τον Οκτώβρη του 2019 ότι η μεταρρύθμιση θα αξιολογηθεί και θα συνεχιστεί. Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε αόριστα ότι οι ΤΟΜΥ θα υπαχθούν στα Κέντρα Υγείας, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος τους σήμερα στη φάση της πανδημίας, ούτε αν θα αναπτυχθούν περαιτέρω. Τέλος, ούτε για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είχε κάτι συγκεκριμένο να πει ο κ. Κοντοζαμάνης.

Είναι σαφές ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η επένδυση στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με το χρεοκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων το μήνα, που δεν εξυπηρετεί και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, συμπεραίνει ο κ. Ξανθός.