Προς 24ωρη απεργία την Τετάρτη τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

από Stavros Giakouvis

Σε 24ωρη απεργία την επόμενη Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προσανατολίζονται τα εργατικά κέντρα της Κρήτης, με σκοπό να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνδικάτων για το ίδιο θέμα, η οποία όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Αιτία αυτής της διαφοροποίησης ως προς την ημέρα πραγματοποίησης της απεργίας αποτελεί η κόντρα μεταξύ παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Την απόφαση για την προκήρυξη απεργίας την Τετάρτη στην Κρήτη έλαβαν ομόφωνα τα προεδρεία των εργατικών κέντρων του νησιού, σε συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο. Ήδη το Εργατικό Κέντρο Χανίων προκήρυξε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη καταγγέλλοντας το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ ως «ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και των εργοδοτών που δίνει τα πάντα στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων:

«Την Τρίτη 17-9-2019, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προεδρείων των Εργατικών Κέντρων Κρήτης, με αφορμή μια σειρά διατάξεων που αποτελούν το βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή για διαβούλευση.

Ομόφωνα αποφασίστηκε, η άμεση εισήγηση στα κατά τόπους Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών Κέντρων για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 25 Σεπτέμβρη.

Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 18/9/2019 και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του Νομού Χανίων, την Τετάρτη 25/9/2019 ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε και ανάρτησε για διαβούλευση η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και των εργοδοτών που δίνει τα πάντα στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, που βάζει πολλούς αστερίσκους στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που υποβαθμίζει τις ζωντανές Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων και που βάζει εμπόδια και χειραγωγεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του Νομού μας, να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9/2019 και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας και για να αποτρέψουμε την ψήφιση αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης».