Επίδειξη παραγωγής βιοπλαστικού από τον ΕΣΔΑΚ

από Stavros Giakouvis

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την παραγωγή βιοπλαστικού από απόβλητα θα έχουν όσοι βρεθούν το πρωί της Παρασκευής, 18 Φλεβάρη (από τις 10 έως τις 2 μετά το μεσημέρι) στις εγκαταστάσεις της νέας πιλοτικής μονάδας του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης). Η μονάδα λειτουργεί στο χώρο της εταιρείας ύδρευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ), στην Φοινικά.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας καινοτόμου δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων, που απορρίπτονται από μονάδες μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες κοκ, με στόχο την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, σε αυτή την περίπτωση κομποστοποιήσιμο βιοπλαστικό από πολύ-γαλακτικό οξύ (PLA).

Τα κομποστοποιήσιμα βιοπλαστικά αναμένεται να έχουν εξαιρετικά μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, ειδικά μετά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα τιμή του PLA ξεπερνά τα 2.000 € / τ, ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς εκτιμώνται σε εκατομμύρια τόνους.

Κατά την ημέρα ανοιχτής λειτουργίας, θα βρίσκονται εκεί για να παρουσιάσουν τη διαδικασία και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις, τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης και της λειτουργίας της μονάδας. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν επίσης στελέχη της εταιρείας Enviroplan AE, που ανέλαβε τη μελέτη, του δήμου Ηρακλείου, που έχει αναλάβει την τροφοδοσία της μονάδας με βιοαπόβλητα, καθώς και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αλλά και του Πανεπιστημίου Κρήτης, που με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια K. Βελώνια, έχουν αναλάβει το επιστημονικό σκέλος της εξαιρετικά καινοτόμου διεργασίας.

Για να παραστούν στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει προηγουμένως να συμπληρώσουν σχετική φόρμα συμμετοχής. https://forms.gle/dckJSC7uaPxAjA2D9

Καθώς ο χώρος της μονάδας είναι κλειστός και με βάση και τις ισχύουσες διατάξεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, μπορούν να τον επισκεφτούν μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό rapid ή pcr test 24 ωρών. Η χρήση μάσκας FFP2 είναι απαιτούμενη στο χώρο της μονάδας.

Η «ημέρα ανοιχτής λειτουργίας» της νέας Πιλοτικής Μονάδας Παραγωγής Βιοπλαστικού διοργανώνεται από τον ΕΣΔΑΚ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές».