ΥΠΕΞ: Τα σύνορα είναι χαραγμένα βάσει Λωζάνης και Πρωτοκόλλου 1926

από Stavros Giakouvis
Απέναντι στην προσπάθεια της Άγκυρας να αναθεωρήσει, για πολλοστή φορά, τη συνθήκης της Λωζάνης, το υπουργείο Εξωτερικών την επικαλείται απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τόνισαν σήμερα διπλωματικές πηγές απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί αλλαγής της συνοριακής γραμμής στον Έβρο, εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων από το 1926» και μη αμοιβαίων αποδεκτών συντεταγμένων μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας επανήλθε μέσω του ΣΚΑΪ στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση υποστηρίζοντας ότι το θέμα αναφορικά με τον ψευδή, όπως τον χαρακτήρισε ισχυρισμό, για κατάληψη 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους από Τούρκους προκλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας SUN, για να προσθέσει ότι υιοθετήθηκε από ακροδεξιό κόμμα και να επιτεθεί εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπερακόντισε την «ανοησία».

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλοντας να εξηγήσει πως διαμορφώθηκε η κατάσταση στον Έβρο είπε το πρωί πως όταν η Αθήνα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στην περιοχή, τότε «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους».

Θυμίζουμε ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΜΕΡΑ25 κατηγόρησαν την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για ανακρίβειες και έλλειψη σαφών απαντήσεων, ενώ το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναθεωρήσει τα τελευταία χρόνια τη Συνθήκη της Λωζάνης όσον αναφορά τα νησιά του Αιγαίου είναι επανελειμμένες, ενώ σήμερα ανανεώνει την προσπάθεια αυτή μεταφέροντας την στον Έβρο.