«Ξεφεύγει» η βενζίνη: Πάνω από 2,3 ευρώ η μέση τιμή πανελλαδικά – 2,5 ευρώ το λίτρο στην Κρήτη

από Stavros Giakouvis

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα δίνουν τον τόνο στο σφοδρό κύμα ακρίβειας που χτυπά με ένταση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ήδη τα 2,3 ευρώ πανελλαδικά, με περαιτέρω ανοδικές τάσεις για να αγγίξει σύντομα τα 2,5 ευρώ και στη συνέχεια να φλερτάρει ακόμα και με τα 3 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στα νησιά η τιμή της βενζίνης έχει υπερβεί τα 2,7 ευρώ. Στην Κρήτη η μέση τιμή της αμόλυβδης φλερτάρει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, με ορισμένες περιοχές να τα ξεπερνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρατηρητήριο καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει στο τελευταίο του δημοσιευμένο δελτίο (Πέμπτη, 2 Ιουνίου) ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφωνόταν στα 2,312 ευρώ.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, κατέγραψε ωμά την πραγματικότητα στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, προχωρώντας μάλιστα σε ακόμα πιο ζοφερές προβλέψεις για το πού μπορεί να φτάσει η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια.

«Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξητική τάση εδώ και πολύ καιρό. Από την 1η Μαΐου η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί 23 λεπτά στα διυλιστήρια, αύξηση που ακόμα δεν έχει περάσει στα πρατήρια. Αυτή τη βδομάδα θα δούμε μια τιμή σίγουρα πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο, και θα αγγίζει τα 2,40. Όταν η τιμή στο διυλιστήριο είναι στα 2,24 ευρώ, μια φυσιολογική τιμή στο πρατήριο θα είναι γύρω στα 2,40. Ο πρατηριούχος έχει χάσει 50% της δυναμικής των κεφαλαίων του», δήλωσε ο κ. Κιουρτζής.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να… κυνηγούν καθημερινά την πιο οικονομική τιμή βενζίνης για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Η κυβέρνηση το σκέφτεται…

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές τραβούν την ανηφόρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λειτουργώντας συνεχώς με καθυστέρηση και με ανεπαρκή μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τυχόν παρέμβαση και θα αποφασίσει μέσα στον Ιούνιο εάν θα δρομολογήσει κάποια μέτρα. Μάλιστα, απέκλεισε μια μείωση του φόρου καυσίμων (που ωστόσο θα ανακούφιζε σημαντικά τους καταναλωτές), ενώ επιχείρησε να πείσει ότι ο υπάρχων δημοσιονομικός χώρος έχει ήδη εξαντληθεί στον ΕΝΦΙΑ και το ρεύμα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός δήλωσε ότι «αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο», προσθέτοντας ότι εντός του τρέχοντος μηνός «θα ξέρουμε εάν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα». Αποκλείοντας τη μείωση του ΕΦΚ, είπε ότι «το θέμα των καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά σε μείωση στους φόρους», υποστηρίζοντας πως «εάν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα».

Σημείωσε επίσης ότι για να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: αφενός να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος (διότι ο υπάρχων δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στο ρεύμα) και αφετέρου να υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.