Ξανθός: Μειώσαμε 40 εκ. την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο

από Βασίλης Σπυριδάκης

Την προηγούμενη δεκαετία είχαμε ασύδοτο τοπίο στην φαρμακευτική δαπάνη εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην ΕΡΤ1, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στη μείωση που θα έχουν οι ασφαλισμένοι με το νέο σύστημα, ενώ χαρακτήρισε “ατυχής και αχρείαστη” τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον κ. Κυμπουρόπουλο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι βρέθηκε ένα κομμάτι της κοινωνίας κυρίως οι ανασφάλιστοι πολίτες που έφτασαν να είναι 2.5 με 3 εκ. (τώρα είναι γύρω στα 2 εκ.) έφτασαν να είναι αποκλεισμένοι, έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Υπήρχε μια μεγάλη ζώνη υγειονομικής φτώχειας.

Σήμερα, οι ανασφάλιστοι άνθρωποι άρα όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. 539.000 ανασφάλιστοι πολίτες έχουν συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους αξίας 65 εκ. ευρώ, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2019, αυτό μέχρι το 2016 δεν υπήρχε.

Μειώσαμε 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο

Το κεκτημένο σήμερα είναι ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα για τους πολίτες εξήγησε ο κ. Ξανθός. Καταφέραμε να μειώσουμε περίπου 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο. Δώσαμε ένα θετικό οικονομικό κίνητρο στον πολίτη με τα γενόσημα. Έχουμε θωρακίσει το σύστημα για τα φάρμακα που ήταν διάτρητο και για αυτό υπήρχε το «πάρτι».

Για κάθε νέο φάρμακο που έρχεται στη χώρα προηγείται αξιολόγηση της κλινικής του αξίας και διαπραγμάτευση για την εταιρεία που το φέρνει σε μια πιο προσιτή τιμή.

Λιγότερα θα πληρώνουν για φάρμακα οι ασφαλισμένοι με το νέο σύστημα. Θα εγγυηθούμε την πρόσβαση και στα ακριβά φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «μέσα στην κρίση έχουμε 125 νέες δημόσιες δομές με πάνω από 1.100 άτομα προσωπικό, με πάνω από 1 εκ. δωρεάν υπηρεσίες και έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 2 εκ. πολίτες». Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο όπου θα ξέρει ο πολίτης ότι έχει έναν γιατρό.

«Ατυχής και αχρείαστη» η δήλωση Πολάκη

«Ατυχής» χαρακτήρισε o υπουργός Υγείας, την δήλωση του κ. Πολάκη και κυρίως ήταν «μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα σε μια περίοδο που φαινόταν η Ν.Δ. να είναι στρυμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν πολιτικό θόρυβο και να αλλάξει λίγο το πολιτικό κλίμα.

Πως ενισχύονται οι πολιτικές ισότητας και ένταξης σε ένα κοινωνικό κράτος είναι το κρίσιμο δίλημμα που πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο. Ενθαρρυντικό ότι άτομα με αναπηρία συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.