Ξανθός: Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για το πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

από Βασίλης Σπυριδάκης

Την άποψη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σύγκλιση για την κατεύθυνση του πολιτικού ανοίγματος εξέφρασε σε συνέντευξή του στη Real News ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξάνθος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον πολιτικό μετασχηματισμό του πρώην κυβερνώντος κόμματος, υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «δεν έχω δει πουθενά και από κανέναν αντίρρηση για το πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τέως υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να παλινδρομήσουμε σε παρωχημένα οργανωτικά μοντέλα», εξηγώντας ότι αυτό που αναζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «νέα σχήματα ευέλικτης αλλά ενεργούς συμμετοχής, δικτύωσης και επικοινωνίας νέων ειδικά ανθρώπων».

Ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Ανδρέας Ξανθός δηλώνει: «Προφανώς ναι. Αυτό έχει διατυπωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα. Εμείς δεν επενδύουμε στη διαπραγματευτική ήττα της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την πρακτική της ΝΔ στο παρελθόν».

Τέλος, μιλώντας για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχολιάζει: «Οι πρώτες κινήσεις έχουν “άρωμα” ασφυκτικού ελέγχου, από ημετέρους και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, του κράτους, της Δικαιοσύνης και όλων των κρίσιμων κρίκων της εξουσίας (δημόσια ενημέρωση, εθνική ασφάλεια, ανεξάρτητες Αρχές, ελεγκτικοί μηχανισμοί κ.λ.π.). «Το “επιτελικό κράτος” είναι το πρόσχημα της επιστροφής στην “κανονικότητα” της ευνοιοκρατίας, της ρουσφετοκρατίας και του σκληρού πελατειακού συστήματος».