Eπέστρεψαν οι απαγορεύσεις συναθροίσεων

από Βασίλης Σπυριδάκης

Με πρόσχημα την πανδημία, πιστή στο δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου χωρίς καμία βάσιμη αιτιολογία.

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η απόφαση σχετίζεται με την «αποδοχή της εισήγησης της επιτροπής λοιμοξιολόγων» προκειμένου να περιφρουρηθεί η διασπορά του ιού στον πληθυσμό ωστόσο, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτηθείς (ΣΚΑΪ) για την απαγόρευση είπε ότι «δεν ήταν πρόταση της επιτροπής».

Για την έκδοση της απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Τα πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές επαναλαμβάνουν το μήνυμα στους πολίτες ότι τα συνταγματικά κατοχυρώμενα δικαιώματά τους τελούν υπό αίρεση.

Διευκρινίσεις

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης από την Αστυνομία, ήρθαν και οι αναμενόμενες διευκρινίσεις καθώς ξεκίνησε από το πρωί μια έντονη φημολογία σχετικά με το τι εννοούν όταν μιλούν για «δημόσιες συναθροίσεις».

Όπως τόνιζαν πηγές της Αστυνομίας, η Απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.

Με τη διευκρίνιση αυτή επιχειρήθηκε να σβήσει μια φωτιά που αφορούσε την κίνηση στα καταστήματα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει σκηνικό σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης.

Όταν όλοι είδαν τις εικόνες μεγάλου συνωστισμού στην οδό Ερμού και άλλους εμπορικούς δρόμους, όπου βρέθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι ταυτόχρονα, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις με πολιτικό χαρακτήρα (συλλαλητήρια), αλλά δεν θα απαγορευτεί η μαζική μεταφορά κόσμου στα εμπορικά καταστήματα.

Η Αστυνομία διευκρινίζει ότι δεν αφορά τα ψώνια αυτή η απόφαση, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα και για την ΕΛ.ΑΣ. και για την κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογηθεί το «μπλόκο» στα φοιτητικά συλλαλητήρια ή σε συγκεντρώσεις κομμάτων την Πέμπτη, με άνω των 100 ατόμων, όταν την ίδια στιγμή θα υπάρχουν ουρές έξω από εμπορικά.

Η αντιπολίτευση και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς και φοιτητικές οργανώσεις, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα σε αυτή την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «φωτογραφική» ενόψει των κινητοποιήσεων της Πέμπτης.

Και φυσικά δεν αποκλείεται να δούμε εικόνες σαν κι αυτές στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ή για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Δηλαδή να υπάρξουν δημόσιες συναθροίσεις, να επιχειρηθούν και πορείες οι οποίες επί της ουσίας θα «σπάσουν» αυτή την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.