«Βόμβες» από την Λινού: Λάθος χειρισμοί για τον κορωνοϊό – Σε τρία στάδια τα τοπικά lockdown το καλοκαίρι

από Βασίλης Σπυριδάκης

Αυστηρή κριτική στον τρόπο την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού άσκησε, μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και ότι πρέπει να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για να αποτραπεί νέο κύμα της επιδημίας.

Όπως ανέφερε η κ. Λινού, η χαλαρότητα των πολιτών και η συναίσθηση ότι έχει λήξει ο συναγερμός για την πανδημία του κοροναϊού αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και πως δεν μεταφέρθηκε σωστά το μήνυμα στους πολίτες για την ατομική ευθύνη.

«Πρέπει να υπάρξει νέα παρέμβαση, είτε από την Πολιτεία είτε από άλλους φορείς, ώστε να καταλάβουν όλοι τον κίνδυνο που υπάρχει» τόνισε η Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει η διασκέδαση των νέων να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και των συνανθρώπων τους.

«Θα πρέπει να έχουν όλοι την αίσθηση του κινδύνου και να προστατεύονται, όπως θα έκαναν πχ από έναν κεραυνό» σημείωσε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, συμπληρώνοντας πως θα έπρεπε να έχει γίνει μια κοινωνική έρευνα με εργαζομένους διαφόρων κλάδων, ούτως ώστε να βρεθεί ο τρόπος να μεταφερθούν τα αναγκαία μηνύματα στους πολίτες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, η κυρία Λινού σημείωσε ότι είναι αρκετά και ότι το γεγονός ότι είναι σε όλη τη χώρα προκαλεί ανησυχία, τονίζοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως της Θράκης – είναι απαραίτητη μια νέα παρέμβαση. «Έχουμε χρόνο για να περιορίσουμε εκ νέου την πανδημία» κατέληξε η Αθηνά Λινού.

 Τρία στάδια στα τοπικά lockdown το καλοκαίρι – Πώς θα επιβληθούν

Την ίδια ώρα στους τρόπους αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη χαλάρωση που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι είναι τρία τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή: «Στα ορφανά κρούσματα, την ατομική ευθύνη και στη διαχείριση των πτήσεων και του τουρισμού».

«Χρειάζεται μια συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των “κόκκινων” χωρών σε κάθε φάση που θα αλλάζουν τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι θα ξεφύγουν κρούσματα, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα προφίλ για όλους τους τουρίστες, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό.

Περισσότεροι οι έλεγχοι από τις «κόκκινες» χώρες

Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε ότι στις πτήσεις από τις «πράσινες» χώρες θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, όμως από τις «κόκκινες», όπου η επιδημία μαίνεται, οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι.

Ποια είναι τα τρία στάδια ενός πιθανού lockdown

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια.

–Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο
–Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων
–Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί
«Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αν τηρηθούν αυτά που έχουν προγραμματιστεί», αναφερόμενος στο τρίτο στάδιο, της καραντίνας σε ολόκληρο νησί.

«Δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας σε πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων κορονοϊού. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αφενός επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Γώγος και συμπλήρωσε: «Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες έχουν αρχίσει και αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάποιοι δεν φορούν».